Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cecilia Häggsgård, barnmorska

”Bland det roligaste som jag har gjort”

Till Barnmorskeprogrammet

Cecilia Häggsgård spelade volleyboll på elitnivå, flyttade till Kanada och började därefter att plugga företagsekonomi och nationalekonomi i Lund. Men sen tog hon sig en tankeställare – var det verkligen ekonom som hon ville bli?

Cecilia står på en sjukhusavdelning. Foto.

Namn: Cecilia Häggsgård

Född: 1981

Började studera i Lund: Vårterminen 2004.

Utbildning: Blev färdig sjuksköterska i januari 2008. Höstterminen 2009 påbörjade hon magisterutbildningen till barnmorska. Färdig barnmorska sommaren 2012.

Fakta: Magister- och masterexamina

På avancerad nivå finns två generella examina: magisterexamen på 60 högskolepoäng och masterexamen på 120 högskolepoäng.

För att kunna ta ut en masterexamen krävs 120 högskolepoäng (två års heltidsstudier) på avancerad nivå. Masterutbildningen blir då en påbyggnad efter kandidatexamen, vilken motsvarar 180 högskolepoäng. Examensformen infördes som en konsekvens av Bolognaprocessen. Tidigare var magisterexamen den vanligare formen i Sverige, med tre års studier på grundnivå och ett år på avancerad nivå.

Läs mer om examen på avancerad nivå på uhr.se

Ett genomgånget barnmorskeprogram motsvarar nivån för magisterexamen. Kurserna på avancerad nivå och det självständiga arbetet kan också ingå som en del av en masterexamen.

Läs mer om barnmorskeprogrammet här

Kristina Kappelin. Foto: Casia Bromberg

Vill du läsa fler intervjuer med f.d. studenter? Kolla här!