Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Statsvetenskap

Målet för kurserna i statsvetenskap är att ge studenterna förmåga att analysera politiska företeelser i en föränderlig värld. Politiskt beslutsfattande på skilda nivåer - lokalt, regionalt, nationellt och internationellt - har blivit mer sammanflätat, och kopplingen mellan t.ex. politik och ekonomi har blivit alltmer påtaglig. Denna ökade komplexitet belyses i kurserna. Samtidigt blir de klassiska frågorna om makt, demokrati, konflikt och samverkan de viktigaste utgångspunkterna för den statsvetenskapliga analysen av politik.

I kurserna behandlas bl.a. politiska idéer, styrelseskicket i skilda politiska system, partier och andra organisationer, massmedia och politisk opinionsbildning samt förvaltningspolitik. Inom området internationell politik studeras utvecklingen från ett internationellt system byggt på suveräna staters relationer till ett system präglat av ömsesidigt beroende i en globaliserad värld. Efter den inledande grundkursen har studenterna stor frihet att välja fördjupning efter intresse. Ett flertal olika inriktningar erbjuds, men det gemensamma för dessa är att de ger en god förmåga att självständigt och kritiskt kunna analysera politiska företeelser.

Omfattande uppsatsarbeten ingår i utbildningen. Personer som har haft statsvetenskap som huvudämne arbetar bland annat som handläggare på statliga och kommunala myndigheter, utredare, journalister, forskare, projektledare och politiska sekreterare.

Förklaring av utbildningsnivå

Grundnivå för nybörjare
Nybörjarkurser som inte förutsätter att du har studerat på högskola eller universitet tidigare.

Grundnivå, ej för nybörjare
Kurser som normalt kräver att du har studerat på högskola eller universitet tidigare.

Avancerad nivå
Kurser som generellt kräver att du har läst 90 högskolepoäng inom ett ämne.

Läs om behörighet här

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen