Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Healthy Satiety Effects of Paleolithic diet on Satiety and Risk factors for Cardiovascular disease

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar skiljer sig mycket mellan olika jordbruksbaserade samhällen, medan de praktiskt taget saknas helt bland samhällen som inte är baserade på jordbruk, såsom jägar- och samlarsamhällen. När man letar efter livsstilsfaktorer som skulle kunna gynna uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar verkar det därför logiskt att fokusera på livsstilen i samhällen baserade på jordbruk och hur denna skiljer sig från livsstilen i samhällen utan jordbruk. Målet med denna avhandling var att jämföra effekten av jägar- och samlarkost (även kallad paleolitisk kost) med kost baserad på jordbruk avseende förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar.



Delarbete I granskar belägg från epidemiologi och evolutionsbiologi för en möjlig otillräcklig anpassning hos människan av mättnadshormonet leptin till en kost baserad på jordbruk. Vi fann att leptinresistens hypotetiskt kan vara ett tecken på otillräcklig anpassning till spannmål som stapelföda, och att lektiner skulle kunna vara en beståndsdel i spannmål med tillräckliga egenskaper för att orsaka leptinresistens. Leptinresistens är kopplat till hjärt-kärlsjukdom och flertalet feta människor med höga leptinnivåer och dålig effekt av leptinbehandling antas vara leptinresistenta.



I delarbete II studerades långtidseffekter av paleolitisk kost jämförd med en spannmålsbaserad kost avseende risk faktorer för hjärt-kärlsjukdom hos tamsvin. Vi fann att paleolitisk kost medförde högre insulinkänslighet, lägre C-reaktivt protein (CRP) och lägre blodtryck jämfört med en spannmålsbaserad kost.



Delarbete III och IV studerade effekter av paleolitisk kost i jämförelse med en Medelhavsliknande kost avseende risk faktorer för hjärt-kärlsjukdom, mättnad och leptin hos individer med kranskärlssjukdom och som dessutom hade antingen nedsatt glukostolerans (nedsatt förmåga att omsätta kostens kolhydrater) eller diabetes typ 2. Delarbete III visade att en paleolitisk kost förbättrade glukostoleransen mer än en Medelhavsliknande kost, och delarbete IV visade att en paleolitisk kost var mer mättande per kalori än en Medelhavsliknande kost.



Sammanfattningsvis visade studierna gynnsamma effekter av en paleolitisk kost på riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom och mättnad.

Publiceringsår

2007

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series

Volym

2007:145

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Division of Family Medicine Department of Clinical Sciences Lund University Sweden

Ämne

  • Other Clinical Medicine

Nyckelord

  • Cardiovascular system
  • diabetologi
  • sekretion
  • Endokrinologi
  • Cardiovascular Disease
  • Paleolithic Diet
  • Satiety
  • Endocrinology
  • diabetology
  • secreting systems
  • Kardiovaskulära systemet

Status

Published

Handledare

  • Staffan Lindeberg

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1652-8220
  • ISBN: 978-91-85897-23-0

Försvarsdatum

23 november 2007

Försvarstid

13:00

Försvarsplats

Föreläsningssal 3, Lund University Hospital, Lund, Sweden

Opponent

  • Mai-Lis Hellénius (Professor)