Kriminallitteratur : utveckling, genrer, perspektiv

Dokumenttyp: Bok
Förlag: Studentlitteratur AB

Sammanfattning

Denna bok handlar om den aktuella genren kriminallitteratur. Den inleds med en litteraturhistorisk del, där den internationella respektive den svenska deckarhistorien och detektivgestaltens utveckling presenteras. En andra behandlar dels vad som brukar betraktas som de viktigaste eller mest särpräglade subgenrerna inom kriminallitteraturen; nämligen pusseldeckaren, den hårdkokta deckaren, polisromanen och thrillern; dels barn- och ungdomsdeckaren. Dessa kapitel är såväl genrehistoriskt som genreteoretiskt präglade, och här visas hur de olika genretraditionerna utvecklats och tagit sig uttryck både i Sverige och internationellt. Bokens sista del behandlar några olika perspektiv från vilka man kan närma sig deckargenren.

Nyckelord

• Languages and Literature