Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kvinnor och karoliner inför konsistorierna 1720–1722. En pilotstudie

Författare

Summary, in Swedish

Uppsatsen behandlar de ofta invecklade äktenskapsmål där karoliner och deras hustrur stod inför de kyrkliga konsistorierna i Göteborg, Stockholm, Visby och Växjö efter det stora nordiska krigets slut. Utifrån Bachtins dialogteori analyseras förhandlingarna som en dialog med kyrkolagen. De regionala skillnaderna mellan Stockholm och Göteborgs stad samt Växjö, Visby och landsbygden i Göteborgs stift uppmärksammas särskilt. Kvinnorna representerar hushållet inte bara på mannens uppdrag, i hans frånvaro eller som änkor, utan också när mannens ställning är ifrågasatt. Konsistoriernas mål är att upprätthålla starka, fungerande hushåll i lokalsamhället. Äldre och internationell litteratur kritiseras för att ha uppfattat lagen som en beskrivning av verkligheten.

Publiceringsår

2001

Språk

Svenska

Sidor

54-115

Publikation/Tidskrift/Serie

Karolinska Förbundets Årsbok

Volym

2000

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Karolinska förbundet, Karolinska förbundet

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0348-9833