Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sverige – EEG och konkurrensen

Författare:
Publiceringsår: 1974
Språk: Svenska
Sidor: 18-33
Publikation/Tidskrift/Serie: Svensk juristtidning
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Iustus förlag

Sammanfattning

Detta är HHLs första publicerade alster, som siktar till en utvecklad diskussion om hur det svenska frihandelsavtalet med EEC kan tänkas komma att fungera i praktiken. I första hand är det frihandelsavtalets artikel 23 med konkurrensbegränsningsregler som lyfts fram. Bestämmelsen saknar direkt effekt, men vad innebär det att gemenskapen gjort en tolkningsförklaring om att bestämmelsen ska tolkas enligt gemenskapsrätten och Sverige förhållit sig passiv till denna förklaring. Svenska uttalanden är motstridiga. Sverige hävdar att tolkningsförklaringen formellt inte är bindande samtidigt som olika uttalanden pekar mot att man har stor förståelse för att frihandelsavtalet måste ha den koppling förklaringen hänvisar till. Tvistelösningsmekanismen i avtalet bygger på samråd, utan möjlighet att hänskjuta tvist till skiljeförfarande. I slutändan kommer gemenskapens inställning att vinna genomslag även av detta skäl. Samma resultat leder avtalets skyddsmekanismer till.

I praktiken tillämpar gemenskapen sin konkurrenslagstiftning extraterritoriellt och det är förmodligen ytterst sällan som en tillämpning av frihandelsavtalets regler aktualiseras. I huvudsak står svenskt synsätt i samklang med gemenskapsrätten, men det finns anledning att revidera 1956 års konkurrensbegränsningslag och anpassa den till Romfördragets bestämmelser. Möjligen bekymrar det att Sverige blir så bundet av utvecklingen i EEC utan att ha möjlighet att påverka.

Nyckelord

  • Law
  • civilrätt: konkurrensrätt
  • private law: competition law

Övriga

Published
  • ISSN: 0039-6591

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen