Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Närhet i dold jag-berättelse

Om att komma nära huvudkaraktären genom att gestalta i oreflekterat tredjepersonsperspektiv

Författare

  • Axel Smith

Summary, in Swedish

En vanlig uppfattning är att läsaren kommer närmare huvudkaraktären i texter med förstapersonsperspektiv än i tredjeperson. Uppsatsen resonerar kring vilka berättartekniska metoder som är orsak till denna ståndpunkt, och om dessa går att använde även för att komma nära huvudkaraktären i tredjeperson. Metoderna analyseras genom textexempel både från det egna bokprojektet, som handlar om schackvärlden, och romaner med samma tema.
Slutsatsen är att om texten skrivs som en dold jag-berättelse finns det inte något hinder för att använda samma metoder. Med ”dold” menas en text som är så lik en jag-berättelse som möjligt, utöver att pronomen ändrats till tredjeperson.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • Dold jag-berättelse Perspektiv Tredjeperson Berättartekniska metoder Huvudhoppande Headhopping Fokalisator Författarskola Schack

Handledare

  • Lars Gustaf Andersson (Professor)