Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

En introduktion till Andris Blekte och hans metod för avspänningsarbete för skådespelare i form av en lektionsdagbok 7-23 januari 1998 samt kommentarer av Harald Leander

Författare:
  • Harald Leander
Publiceringsår: 1998
Språk: Svenska
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: [Publisher information missing]

Sammanfattning

Andris Blekte säger att man inte kan lära sig avspänning genom att läsa om den. När folk genom åren har frågat honom om litteratur i ämnet avspänning, har han alltid svarat att de borde lägga sig ner på golvet istället för att leta i böcker. Och ändå är detta en skrift om avspänning. Men inte någon handbok! Det går inte att med denna skrift i sin hand göra alla de övningar som skriften beskriver. Inte heller blir man mer avspänd av blotta läsningen. De följande sidorna är ett försök att beskriva några av de övningar som Andris Blekte arbetat ut genom många års gärning som pedagog och att något presentera hans tankar med dessa övningar. De som haft förmånen att möta Andris, och vi är vid det här laget inte så få, kan i bästa fall få praktisk nytta av de beskrivna övningarna som en påminnelse för det egna arbetet. Det är också förhoppningen att de som aldrig tidigare mött Andris metod i praktiken kan få en orientering om denna metod och dess bakomliggande filosofi.

Huvuddelen av det läsaren nu håller i sin hand består av en lektionsdagbok förd under perioden 7/1-23/1 1998. Under dessa veckor undervisade Andris tredjeårseleverna vid Teaterhögskolan i Malmö. Perioden placerade sig i elevernas utbildning omedelbart efter praktikperioden, vilket är anledningen till att några av eleverna inte deltog från början – de var fortfarande kvar på sina respektive praktikplatser.

Före de kronologiska anteckningarna från lektionerna finns en kort presentation av Andris Blekte. Efter dagboken finns ett försök till systematisk uppställning av de övningar som gjordes under perioden. Det tål att påpekas, även om det vid närmare eftertanke är självklart, att varje elevgrupp ihop med Andris gör unika erfarenheter eftersom många av övningarna är inriktade på vars och ens personliga förutsättningar. Diskussioner och frågeställningar tar sin utgångspunkt i de gjorda övningarna och de erfarenheter som rönts och även dessa varierar därmed från grupp till grupp, från tillfälle till tillfälle. Det följande har alltså ingalunda ambitioner att täcka in eller skildra Andris arbete i sin helhet, utan endast ge en rapport från ett sådant arbete, samt försöka dra några slutsatser på grundval av detta.

Nyckelord

  • Performing Arts

Övriga

Unpublished

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen