Probalistic Methods In Genomic Data Analysis

Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Theoretical Physics, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Den nyligen utvecklade microarray-tekniken gör det möjligt att mäta mängden av mRNA för tusentals gener samtidigt. För att tolka dessa data krävs statistiska metoder och denna avhandling behandlar tre sådana. Den första metoden är utvecklad för att skilja ut de gener vars mRNAmängd är olika stor i olika vävnadstyper. Den andra metoden är avsedd för att analysera och beräkna statistisk signifikans för annoteringar av gener i samband med analys av microarray-data. Den tredje metoden har för ändamål att relatera microarray-data till tidigare biologisk kunskap om signalvägar i cellen. Metoderna appliceras på ett antal olika dataset. Med den första metoden studeras B cellsdifferentiering och de övriga två tillämpas på data för bröstcancer, coloncancer och leukemi.
In this thesis, three aspects of gene expression data analysis are discussed: Differential gene expression is addressed by a probabilistic method. Gene annotation enrichment analysis is discussed in the context of multiple hypothesis testing and the choice of null hypothesis. The possibility of inferring the activity of cellular signaling pathways from microarray data is explored. The methods developed are applied to various data sets. The method for differential gene expression is applied to aspects of B cell differentiation. The methods for annotation analysis and pathway activity inference are applied to data sets of breast cancer, colon cancer and leukemia.

2004-12-17
LECTURE HALL F OF THE DEPARTMENT OF THEORETICAL PHYSICS
  • Steen Knudsen (Professor)

Nyckelord