Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Strategier för kommunal hushållning

Publiceringsår: 2009
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: Rådet för främjande av kommunala analyser

Sammanfattning

En av de ständigt aktuella frågorna i den kommunala ekonomiska debatten är den kommunala resultatutvecklingen. Går den att påverka eller är kommuners situation allt för styrd av externa restriktioner? Syftet med denna studie är att inspirera och sprida erfarenheter till kommunala politiker och tjänstemän som har till uppgift att hushålla med kommunens resurser. Två övergripande frågor står i fokus:

Vad gör kommuner för att åstadkomma en förbättrad resultatutveckling?

Vilka effekter har vidtagna åtgärder för medborgare, brukare och anställda?Sju kommuner med olika resultatbakgrund, storlek och skattesats har studerats. Deras ansträngningar analyseras och sammanfattas med hjälp av en referensram för kommunala hushållningsstrategier. Studiens mest framträdande resultat är att kommuner har goda möjligheter att påverka sin resultatutveckling att det vanligtvis är en kombination av olika åtgärder som förklarar kommunal resultatutveckling, ingen enskild.Utifrån studerade åtgärder och analys av tillämpade strategier och effekter av dessa utvecklas en checklista för kommunens väktare och förkämpar. Checklistan innehåller sju viktiga hushållningsaspekter. Brister i några av dessa aspekter riskerar ha en negativ påverkan på arbetet med den kommunala hushållningen.

Nyckelord

  • Economics and Business
  • successfull
  • change
  • Management
  • strategy

Övriga

Published

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen