Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Konkurrensrättsligt intrång i immaterialrättsskyddat område

Författare:
Redaktör:
  • Antonina Bakardjieva Engelbrekt
Publiceringsår: 2008
Språk: Svenska
Publikation/Tidskrift/Serie: Festskrift till Marianne Levin
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Norstedts Juridik AB

Sammanfattning

Abstract in Undetermined

Astra- och Microsoft-fallen väntar på avgöranden i Förstainstansrätten. Bägge väcker viktiga principfrågor i skärningspunkten mellan immaterialrätt och konkurrensrätt.

Astra1 har fällts av kommissionen för att företaget missbrukat sin dominerande ställning. Med tveksamma och delvis felaktiga uppgifter har Astras ”blockbuster” Losec fått ett förlängt patentskydd. Trots insikt tvekade inte Astra att åberopa skyddet i flera intrångsprocesser för att hålla generisk konkurrens stången.

Microsoft2 har enligt kommissionen använt sin superdominanta, upphovsrättsligt skyddade ställning för sitt operativsystem till att kontrollera marknaden för accessoriska produkter – speciellt nätverksservrar och mediaspelare. Med olika metoder har Microsoft vägrat andra utvecklare av mjukvaruprogram tillgång till den gränssnittsinformation, som behövs för att konkurrenternas produkter på ett effektivt sätt skulle kunna konkurrera med Microsofts egen programvara och blockerat marknaden för mediaspelare.

I båda fallen har kommissionen ålagt företagen höga, t.o.m. rekordhöga, böter3 och beslutet mot Microsoft är dessutom förenat med en serie ålägganden för att säkra konkurrensen på framtida marknader. Fallen väcker olika viktiga frågor och utgången av målen är ingalunda självklar. De ger också anledning att mer allmänt fundera över relationen mellan immaterialrättsskydd och konkurrensrätt.

Amerikansk doktrin4 och rättspraxis5 har sedan början på 1990-talet hävdat att konflikten mellan immaterialrätt, som förlänar temporära ensamrätter och konkurrensrätt, som kräver fri tävlan mellan marknadens aktörer, inte existerar.

Nyckelord

  • Law
  • immaterialrätt konkurrens
  • civilrätt
  • private law
  • konflikt IPR-konkurrens

Övriga

Published
  • ISBN: 9789139013297

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen