Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Automatiserat klarspråk : en studie om hur klarspråk praktiseras med hjälp av ett datorprogram

Författare

  • Elias Annby

Summary, in Swedish

Den här uppsatsen undersöker hur datorprogrammet Valideratext används i offentlig verksamhet samt om programmet kan sägas göra texter klarspråkiga. Syftet är att undersöka hur ett sådant datorprogram fungerar i myndighetsskribenters skrivprocess. Dessutom syftar uppsatsen till att reda ut huruvida skribenter kan generera klarspråkiga texter med hjälp av datorprogram.
I undersökningen har tre metoder använts: en enkät, tre intervjuer och en textanalys. Enkäten har skickats ut till 87 verksamheter som använder Valideratext och har genererat 55 svar. Intervjuerna har utförts med kommunikatörer på olika myndigheter. Textanalysen har utförts genom att jämföra två versioner av samma text: en originalversion samt en version som är omarbetad efter att Valideratext använts. Därefter har dessa versioner ställts mot klarspråksråd för att se hur texten har förbättrats ur ett klarspråksperspektiv.
Undersökningen visar att många använder programmet för att kontrollera sina texter. Och många upplever Valideratext som ett verktyg för klarspråk. Det rådde dock delade meningar om vem Valideratext lämpar sig bäst för. Vidare kan texterna enbart sägas bli något enklare, i Språklagens definition av enkelt, det vill säga utan svårbegripliga ord och med en tydlig uppbyggnad. Därför kan programmet bara sägas göra texterna delvis klarspråkigare.
I uppsatsen diskuteras till sist, huruvida ett datorprogram som Valideratext är till för alla eller om det behövs en större kunskap om språket för att kunna använda det, på ett sätt som gör texterna enklare, eftersom det uppkom olika synsätt kring detta i undersökningen. Dessutom diskuteras det om var språkvårdares fokus bör ligga i klarspråksarbete, då datorprogram i viss mån kan sägas förenkla texter.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2016

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • Språk
  • Klarspråk
  • Valideratext
  • Begriplighet
  • Läsbarhet
  • Språkkonsult

Handledare

  • Anna W Gustafsson (PhD)