Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Coaching och lekmannaterapi – en modern väckelse

Publiceringsår: 2012
Språk: Svenska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Studier av inter-religiösa relationer
Volym: 56
Dokumenttyp: Bok
Förlag: Dialogos

Sammanfattning

Denna bok diskuterar föreställningar, ledarskap, uppbyggnad av praktiker och marknadsföring av nyandlig terapi och coaching i Sverige. Nya, egencertifierade entreprenörer vill med ett terapeutiskt språk sälja specialdesignade lösningar till individen för att bekämpa ohälsa, diskutera existentiella frågor eller hitta strategier för självförverkligande och framgång i privatlivet såväl som på arbetsplatsen. Den säljande idén är att det endast är coachen eller den nyandliga terapeuten som kan leda vägen till denna inre insikt. Dagens coaching och nyandliga terapi liknas vid en modern väckelse, som uttrycker en framgångsideologi som karaktäriserar ett nyliberalt samhälle. Verksamheterna bygger upp individcentrerade riter, vars mål är att ge starka upplevelser av förändring hos deltagarna.

Denna bok analyserar inte bara de nya, individcentrerade riterna utan vill även diskutera fenomenet. Vad händer t.ex. med dem som inte ”hittar sin inre potential” eller lyckas ”designa sig själv” för att nå framgång? Vilka slags budskap och förståelse kan upplevas som frigörande för individen och vilka tjänar mer syftet att tona ner social kritik?

Nyckelord

  • History of Religions
  • Nyandlig terapi
  • coaching
  • riter
  • hälsa
  • nyliberalism

Övriga

Published
  • ISBN: 9789175042473

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen