Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Doktoranden: statsvetaren

”Det är lyxigt att få nörda på arbetstid”
Cecilia von Schéele ville aldrig sluta plugga. Det var så otroligt roligt att studera vid universitetet. På ett sätt har hennes önskan gått i uppfyllelse: nu läser hon forskarutbildningen vid statsvetenskapliga institutionen i Lund och kommer att doktorera med en avhandling om övergivna platser i staden.

Forskarstudenten Cecilia von Schéele delar ett kontor med en doktorandkollega på statsvetarnas högborg i Lund, Eden. Som antagen på forskarutbildningen har hon en betald anställning vid universitetet under minst fyra år. Under den tiden ska hon skriva en doktorsavhandling, läsa forskarkurser och undervisa.

– Det är världens lyx att bli anställd i fyra, fem år för att nörda loss inom något man är väldigt intresserad av. Jag trivs så bra med det uppdraget att jag ibland nästan nyper mig i armen för att vakna upp. Det borde vara förbjudet att ha ett så roligt jobb i en sådan inspirerande miljö med kollegor som också är nyfikna, säger Cecilia.

Forskar om överblivna platser

På en whiteboardtavla på kontorsväggen har hon skissat upp översiktligt vad hennes forskning går ut på.

– Det handlar om stadens mellanrum, sedda ur ett politiskt perspektiv. Det är en sorts platser som förbryllar mig, platser som utgör ett glapp i planeringen, säger Cecilia och fortsätter:

– De är ett rumsligt fenomen de här platserna som verkar ha blivit över när man har planerat staden. De är stökiga och konstrasterar tydligt mot det andra, det välordnade, och därför sticker de ut.

Hon menar att dessa ”överblivna platser”, ödetomter och annat, inbjuder till användning. Det blir hem åt hemlösa, skejtarrinkar eller graffittimålningar.

– Detta öppnar för en konflikt mellan de som representerar den ordnade planeringen och de som står för den oordnade användningen. Jag är intresserad av den konflikten och vad den har för betydelse för staden och för vår syn på planering. Tanken är att utgå ifrån flera konkreta exempel från Malmö och flera från Berlin.

Tips: Gå på magkänslan

Det som först lockade Cecilia till Lunds universitet var en något romantisk bild av studentlivet.

– Jag hade fått en bra känsla för Lund. Universitetet här finns i ett sammanhang som inte finns på mindre orter eller i större städer. Sen blev det ändå så att jag var rätt ensam under den första terminen. Det händer nog många, men sen fångas man upp ur ensamheten av alla andra. Alla är så peppade och vill gärna hitta nya vänner.

Till blivande studenter har hon flera konkreta tips.

– Gå på magkänslan. Vad är du intresserad av? Vad vill du ge dig hän åt? Låt ditt intresse vara din drivkraft, inte bara vad som är smart eller bra för karriären. Det hjälper dig också när du ska skriva uppsats. Det kan vara riktigt jobbigt att skriva uppsatser, det som räddar dig är om du verkligen är intresserad av det du skriver om.

Sist men inte minst, om du funderar på att söka in till en forskarutbildning och doktorera – då gäller det att ha bra betyg, framför allt på uppsatserna på de högre nivåerna.

– Kvaliteten på din magister- eller masteruppsats är viktig. Om det är hård konkurrens kan betygen och även ditt CV spela in, säger Cecilia.

Intervjun genomfördes i april 2012. I september 2016 disputerade Cecilia med avhandlingen "The void: Urban wasteland as political space".

Doktorsavhandlingen som PDF (20 MB, nytt fönster)

Cecilia von Schéele, doktorand i statsvetenskap.

Namn: Cecilia von Schéele

Född: 1982

Började studera i Lund: Läste sin första termin vid Lunds universitet hösten 2003.

Utbildning: Tog pol. mag.-examen vårterminen 2008. Har även en kandidatexamen i litteraturvetenskap. Påbörjade forskarutbildningen som doktorand vid statsvetenskapliga institutionen våren 2011. Disputerade 2016.

Ursprungligen från: Örebro

Bor: I Malmö

Läs mer om Cecilias forskning på statsvetenskapliga institutionens webbplats

Forskarutbildning – så fungerar det

Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. I praktiken kan det ofta ta lite längre tid. Du har alltid läst några år vid universitetet eller högskolan och tagit en examen, innan du kan söka till forskarutbildningen. Platserna på doktorandutbildningarna utlyses via universitetets tjänst för lediga jobb.

Som forskarstuderande kallas du doktorand och din utbildning avslutas med en vetenskaplig avhandling, doktorsavhandlingen.

Som doktorand har du alltid minst två handledare som vägleder dig genom utbildningen. En av dem utses till din huvudhandledare. De flesta doktorander har någon form av anställning på institutionen. Ofta ingår det i tjänsten att undervisa studenter på grundutbildningen.

I forskarutbildningen ingår dels läskurser, dels arbete med avhandlingen och samarbete med handledaren. Hur utbildningen är upplagd och vilka krav som ställs skiljer sig till viss del mellan olika fakulteter och ämnen.

Läs mer om utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen