Varför Lunds universitet?

Att studera vid Lunds universitet är en berikande upplevelse, där du växer som människa och får vänner, kunskaper och kontakter för livet. Med vårt sigill på ditt examensbevis har du möjligheten att ge dig ut på arbetsmarknaden i hela världen.

Universitetsbiblioteket. Foto.

Världsledande

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten.

Lund ligger i den expansiva Öresundsregionen, där två viktiga forskningsanläggningar just nu etableras, ESS och MAX IV. Här finns också flera stora företag och forskningsbyn Ideon.

ESS och MAX IV

Ideon.se

Breda utbildningar

Här kan du välja mellan över 2 000 fristående kurser och nästan 300 program på olika nivåer, inom ett hundratal olika ämnen. Lund gör dig redo för arbetsmarknaden med ett brett utbud av utbildningar, som leds av kompetenta lärare med forskningsanknytning.

Program och kurser

Stor småstad

I Lund har du nära till allt, och universitetet är en stor och tydlig del av denna idylliska stad, grundad under medeltiden. Med cykeln tar du dig snabbt och lätt från hemmet till föreläsningen, fikan eller fritidsaktiviteten.

Studentliv

13 studentnationer erbjuder gemenskap, boende och sköna avbrott från studierna med kaféer, fester och fritidsaktiviteter för våra 42 000 studenter. Genom att bli medlem i samlingsorganisationen Studentlund får du tillgång till de flesta nationernas, kårernas och Akademiska Föreningens utbud.

Nationer och kårer

Studentlunds webbplats

Nära kontinenten

Oavsett om du väljer att studera vid någon av alla utbildningar i Lund eller på någon av de andra studieorterna, Malmö och Helsingborg, så har du nära till resten av Skåne, Öresund och Danmark – och sen Europa. En knapp timme söderut med tåg från Lund väntar storstadsupplevelser i Köpenhamn.

Stöd och hjälp

Vi har flera verksamheter som erbjuder dig service och stöd under studietiden: Studievägledningen, Studenthälsan, Pedagogiskt stöd, Studieverkstaden, Studentreceptionen och Karriärvägledningen.

Stöd som du kan få

Ledande forskning

Vid Lunds universitet står grundutbildningen i nära kontakt med forskning och samhället i stort. Många av dina lärare kommer att vara aktiva forskare inom sina respektive forskningsområden.

Vår forskning

Välfyllda bibliotek

Inom de olika biblioteken vid Lunds universitet (LUB) finns en guldgruva av litteratur. Universitetsbiblioteket (UB) är ett specialbibliotek med stora samlingar som spänner över 2 000 år. UB är ett pliktleveransbibliotek och måste enligt lagen bevara det svenska trycket för all framtid. Här samlas med andra ord minst ett exemplar av alla böcker, tidningar, rapporter med mera som ges ut i Sverige!

Lunds universitets biblioteks webbplats

Karneval

Vart fjärde år genomförs den klassiska Lundakarnevalen under tre majdagar. Runt 5 000 ideellt arbetande studenter arrangerar karnevalen – för tusentals besökare. I år är det dags igen!

Lundakarnevalens webbplats

Utbytesstudier

Vi har utbytesavtal med 600 partneruniversitet i över 70 länder i alla världsdelar. Varför inte anta utmaningen att studera utomlands?

Studier utomlands

Ett modernt universitet

Lunds universitet är ett stort lärosäte i en liten stad. Universitetet har en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. Samtidigt är det ett modernt lärosäte med gott rykte.

Välkommen till ett energiskt och internationellt universitet!

Sidansvarig: