Studieåret – terminstider

Det finns officiella datum för terminsstart och läsårstider. Datumen bestäms läsårsvis i september året innan terminerna startar.

En penna som ligger på några papper. Foto.

Läsåret startar som regel den måndag som infaller mellan 28 augusti och 3 september. Sedan pågår höstterminen 20 veckor och följs omedelbart av 20 veckors vårtermin.

Läsåret 2017/2018

• Höstterminen 2017: börjar 28 augusti 2017 och slutar sön 14 januari 2018.
    • Vårterminen 2018: börjar mån 15 januari 2018 och slutar sön 3 juni 2018.

Läsåret 2018/2019

• Höstterminen 2018: börjar 3 september 2018 och slutar sön 20 januari 2019.
    • Vårterminen 2019: börjar mån 21 januari och slutar sön 9 juni 2019.

För mer information – kontakta din utbildning

I de flesta fall ska du kontakta din institution om du är osäker på vilka datum som gäller för just din utbildning. För utbildningar vid Medicinska fakulteten, se deras studentwebb.

Gå direkt till en lista över alla institutionerna

Medicinska fakultetens studentwebb, info för nya studenter

Du kan också leta rätt på informationssidan om just din utbildning. En sådan sida ska finnas på den här webbplatsen. Där ska det alltid framgå när din kurs eller ditt program officiellt startar. Leta efter rubriken ”Anmälan & antagning” och kolumnen ”Studieperiod”.

Du kan söka bland våra program och kurser här

Sommarkurser ges mellan juni och augusti. Antalet veckor varierar mellan de olika kurserna.

Undantag – andra datum för kursstart

Det finns alltid några undantag för de officiella kursdatumen. Oftast innebär det att terminen startar tidigare för vissa utbildningar. En del program och kurser börjar tidigare, andra senare.

Dessa program har andra terminstider (läsåret 2018/2019)

• Juristprogrammet – nyantagna studenter till termin 1 börjar utbildningen den onsdag som kommer veckan före ordinarie terminsstart.
      • Samtliga magisterprogram och masterprogram vid Ekonomihögskolan – nyantagna studenter börjar utbildningen onsdagen veckan innan ordinarie terminsstart.
      • Läkarutbildningen, fysioterapeutprogrammet och masterprogrammet i folkhälsovetenskap – vårterminen börjar en vecka efter höstterminens slut och pågår i 20 veckor.
      • Kandidatprogrammen i beteendevetenskap samt personal- och arbetslivsfrågor – nyantagna studenter till utbildningarnas första termin startar torsdagen veckan innan ordinarie terminsstart.
      • Masterprogrammen i psykologi, statsvetenskap och European Affairs samt Welfare Policies and Management – nyantagna studenter till utbildningens första termin startar fredagen innan ordinarie terminsstart.
      • Civilingenjörsutbildningarna, brandingenjörsutbildningen, arkitektutbildningen och kandidatutbildningen i industridesign – nyantagna studenter till utbildningarnas första termin startar måndagen veckan innan ordinarie terminsstart.
      • Tekniskt basår och högskoleingenjörsutbildningarna – nyantagna studenter till uytbildningarnas första termin startar onsdagen veckan innan ordinarie terminsstart.
      • Masterprogrammet i Environmental Studies and Sustainabiblity Science (LUMES) – nyantagna studenter till utbildningens första termin startar onsdagen veckan innan ordinarie terminsstart.

För kurser med annat startdatum, se beslutet för terminstider eller informationssidan för den specifika kursen.

Terminsbeslut, inklusive utbildningar med undantag

Sidansvarig:

kontaktinformation

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
        E-post: lu [at] lu [dot] se

Samlingssidor för dig som är student

Fakulteterna och institutionerna har ofta särskilda sidor för dig som student. Det kan vara öppna sidor på deras webbplatser, eller information som du bara hittar som inloggad till exempel på din kurshemsida.

Länkarna leder till externa webbplatser.

Universitetets särskilda verksamheter:

Vad gäller för lov och helgdagar?

Det finns inga officiella jul- eller påsklov vid universitetet. Du kan behöva räkna med att lägga tid på studier under dessa helger. I praktiken är det dock oftast uppehåll för schemalagd undervisning under jul- och nyårshelgen samt över påskhelgen. Exakta datum bestäms av din utbildning.

Det finns inget officiellt ”sommarlov”, men vårterminen slutar i början av juni och höstterminen börjar runt månadsskifet augusti/september, så i praktiken kan perioden juni–augusti räknas som ett sommaruppehåll.

Vanligen har du ingen schemalagd undervisning på ”röda dagar”, det vill säga officiella svenska helgdagar. Men för att vara säker ska du alltid kontrollera schemat för din utbildning.