Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Kopplingen tarmbakterier och fetma

Tarmflora Forskare vid Lunds universitet har funnit en ny länk mellan tarmbakterier och fetma. Länken utgörs av vissa aminosyror i blodet som kan kopplas till både fetma och till tarmbakteriernas sammansättning.

Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet

Studenter på Campus Helsingborg Medarbetarna är i de flesta fall nöjda med närmaste chefens kommunikation. Men ledningens kommunikation får betydligt sämre betyg. Ett öppet kommunikationsklimat är avgörande för att skapa förtroende för högsta ledningen. Det är några av slutsatserna i ett forskningsprojekt om kommunikativa organisationer.

Enzym förändrar livet för njursjuka

Streptococcus pyogenes producerar IdeS-enzymet. För 17 år sedan upptäckte Lars Björck och hans forskarkollegor IdeS, ett överraskande och banbrytande fynd. Enzymet som kommer från en av våra mest sjukdomsframkallande bakterier, streptokocker, gör nu stor skillnad för transplanterade patienter.

"Hur kan du försvara en terrorist?"

Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet. Under veckan har den terrormisstänkte Rakhmat Akilov själv berättat i rätten om attacken på Drottninggatan i Stockholm då fem personer miste livet. Lisa Flower, emotionssociolog, har tittat närmare på hur försvarsadvokater förhåller sig till allvarliga brott och hur de hanterar sina känslor i rättssalen.

Oväntad plats för klibbande kardborreband

Bilden visar inte hela enzymet, men den del där strömbrytaren sitter. De bägge strukturerna på sidorna utgör själva kardborrebandet. Illustration: Derek Logan. Enzymet som tillverkar DNA-byggstenar fortsätter att fascinera. I en ny studie har forskarna för första gången upptäckt att den så kallade strömbrytaren i enzymet kan byta plats. Strömbrytaren fungerar likt ett kardborreband som får molekyler att klibba ihop.

Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas

Samarbetena mellan offentlig sektor och akademin blir allt vanligare, och lyfts ofta upp som vägen framåt vad gäller klimatarbete. Men hur ska forskare och kommuner arbeta tillsammans för att nå resultat? Studie undersöker hur arbetsmodeller kan gynna tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt.

Lätt att missa hjärtsvikt bland KOL-patienter

Allmänläkare i primärvården saknar tillräckliga verktyg för att upptäcka och diagnosticera hjärtsvikt bland den stora mängd patienter som har KOL. En delstudie i ett avhandlingsarbete från Lunds universitet indikerar att problemet kan vara större än man trott.

Himlens stjärnor leder nattens djur

Dyngbagge ovanpå boll av spillning. Vissa djur som är aktiva på natten använder stjärnhimlen och Vintergatan för att orientera sig och hitta rätt. Vid Lunds universitet finns några av de ledande forskarna på området. I en artikel redogör de för forskningen så här långt och vilka utmaningar de står inför.

Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund

Cochrane Sverige erbjuder en ny internetbaserad kurs i evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter. Från och med vårterminen 2018 används Cochrane lnteractive Learning (CIL) i läkarutbildningen på Lunds universitet.

Projektet – en illusion av handlingskraft

Mats Fred Projektformen har blivit allt vanligare som ett sätt att driva utveckling i offentlig sektor. Genom att starta projekt visar politiker och tjänstemän på handlingskraft, att de ”tänker utanför boxen” och gör något åt problematiska situationer. Nu disputerar statsvetaren Mats Fred med en avhandling som visar att projekt sällan leder till tänkta effekter. – Det plöjs ner stora summor i en förändringsform som den ordinarie verksamheten sällan får någon nytta av.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17, 0727-38 58 58

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28, 0701-47 27 40

Anna Johansson (universitetsledningen)
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18, 0709-52 52 51

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen