Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Värt att besöka

Flicka med handen i Sinneshyllan på Vattenhallen. Foto.
Foto: Vattenhallen

Välkommen att besöka oss! På Lunds universitet hittar du kultur- och vetenskapsupplevelser för hela familjen.

Vattenhallen Science Center

Till Vattenhallen är alla barn och vuxna välkomna som vill lära sig om vetenskap och teknik på ett interaktivt och lekfullt sätt.

Vår utställningshall är sprängfylld med experiment, kluriga utmaningar och spännande utställningar! Här kan du bland annat interagera med robotar och teknik, lära dig mer om jordens utveckling och vårt klimat eller prova att skjuta protoner och kittla elektroner. I vår utställning om matsmältningssystemet får du följa med på en interaktiv resa genom kroppen.

För de yngsta besökarna finns Barnrummet där vi genom lek utforskar våra fem sinnen och hjärnans funktion.

På helgerna och under skolloven har Vattenhallen öppet för allmänheten, och då kan du se någon av våra uppskattade shower.

Vattenhallen hjälper också till att arrangera olika event, föreläsningar och barnkalas.

Upptäck rymden med våra astronomer!

På Vattenhallen finns också Naturvetenskapliga fakultetens planetarium. Här har vi ett stort utbud av visningar om stjärnor, planeter och andra fenomen i universum.

Botaniska trädgården

I kulturminnesmärkta Botaniska trädgården finns mer än 7000 arter. Trädgården anordnar utställningar och evenemang för både barn och vuxna.

Trädgården är öppen för besökare hela året. Fri entré.

Skissernas Museum

Skissernas Museum är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.
 
Utöver basutställningarna presenterar museet varje år en rad tillfälliga utställningar. Dessutom erbjuds ett rikt och varierat program för alla åldrar med bland annat guidade visningar, konstnärssamtal, föreläsningar, konserter och skapande verkstad.

I museets vackra skulpturpark kan du se konst dygnet runt.

Fri entré för studenter och anställda vid Lunds universitet.

Historiska museet

Historiska museet vid Lunds universitet är ett av Sveriges största museer för arkeologiska fynd, mynt och kyrklig konst. Här hittar du många unika föremål som visar människans och samhällets utveckling.

Här finns också Domkyrkomuseet.

Musikhögskolan i Malmö

Musikhögskolan har en omfattande konsertverksamhet med cirka 200 öppna evenemang om året i Öresundsregionen.

Odeum

Odeum vilar på traditioner från 1745 då Akademiska kapellet grundades, och är idag Lunds universitets musikcentrum för studentbaserat musicerande, konserter, föreläsningar och utbildning. Odeum ger årligen cirka 40 konserter – både med våra egna ensembler och med gästande musiker – och arrangerar publika föreläsningar om musik.

Till Odeum hör ensemblerna Akademiska kapellet, Lunds akademiska kör och Palaestra vokalensemble.

Inter Arts Center

Inter Arts Center (IAC) i Malmö är Konstnärliga fakultetens centrumbildning med fokus på konstnärlig forskning, forskarutbildning, tvärdisciplinär konst och samverkan.

Som mötes- och arbetsplats med avancerad teknik och lokaler, har IAC till uppgift att stödja och initiera tvärvetenskapliga samarbeten mellan konstnärer, forskare och externa aktörer samt mellan fakultetens tre högskolor, universitetet och samhället i stort.

IAC erbjuder regelbundet offentliga evenemang, som föreställningar, seminarier, utställningar och workshops.

Mer att besöka