Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konst, kultur och vetenskap

Byggnad med människor utanför. Foto och illustration, skissbild.
Lunds universitet planerar ett samlat konstnärligt campus i Varvsstaden, Malmö. Beräknad inflyttning 2027.

Konst och kultur har en unik förmåga att göra oss medvetna om vårt förhållande till oss själva och andra, världen och vår tid. De stöder oss i sökandet efter mening, riktning och samhörighet, och bidrar till samhällets problemlösning.

Lunds universitet har en omfattande kulturverksamhet som spänner över alla discipliner. Du kan ta del av utbildning och forskning inom bland annat konst, musik, teater, film och litteratur.

Universitetets kulturverksamheter, museer och arkiv är betydelsefulla infrastrukturer för utbildning och forskning för universitetets studenter, lärare och forskare. De används av många ämnen och inte bara av dem som har en omedelbar kulturell förankring. Flera av kulturverksamheterna har också en stor och viktig funktion för skolor i regionen.

Publika verksamheter och öppna evenemang

Du är välkommen att besöka våra museer, och flera av samlingarna som är öppna för allmänheten. Lunds universitet har också ett stort utbud av utställningar, konserter och andra kulturella evenemang som är öppna för alla.

Värt att besöka – läs om universitetets besöksmål och evenemang

Tvärvetenskaplig samverkan

Vårt mål som universitet är att kompetens och kunskap inom konst och kultur ska verka tillsammans med övriga vetenskapsområden. De komplexa utmaningar som vårt samhälle står inför kräver tvärvetenskaplig samverkan, både inom och utanför universitetet.

Lunds universitet, som det breda universitetet med en omfattande verksamhet inom konstnärlig och kulturell kunskapsbildning, bidrar till denna samverkan.

Strategi för kultursamverkan

Lunds universitet har fastställt en strategi för kultursamverkan som gäller 2018–2026.

Strategi för kultursamverkan för Lunds universitet 2018–2026 (PDF, 96kB, ny flik)

Lunds universitets kulturråd

Lunds universitets kulturråd är rådgivande i rektors strategiska arbete för universitetets kultursamverkan. Rådet bidrar till att synliggöra universitetets roll för kulturen och kulturens vikt i samhällsbyggandet.

Kulturrådets ledamöter – Rektors rådgivande grupper

 

Kontaktinformation

Ann Kristin Wallengren
Vicerektor för kultur och pedagogisk utveckling
ann_kristin [dot] wallengren [at] rektor [dot] lu [dot] se (ann_kristin.wallengren@)
ann_kristin [dot] wallengren [at] rektor [dot] lu [dot] se (rektor.lu.se)
Telefon: 046-222 84 76

Louice Cardell Hepp
Kommunikatör
louice [dot] cardell_hepp [at] kansliht [dot] lu [dot] se (louice[dot]cardell_hepp[at]kansliht[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 32 42