Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kultur och mötesplatser

Universitetets musikverksamheter, bibliotek, museer och andra upplevelsecentra och mötesplatser är viktiga och publika verksamheter inom Lunds universitet.

Ta gärna kontakt med oss om du är intresserad av att stödja någon av verksamheterna vi presenterar nedan:

 

Ritning nytt Palmhus, Botan
Ritning nytt Palmhus, Botaniska trädgården

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården i Lund är för många en älskad oas och ett härligt smultronställe i hjärtat av staden. I över 300 år har forskare och studenter använt sig av trädgården för undervisning och forskning.

Idag kombineras det med en stor mängd besök av skolor, allmänhet och turister, totalt över 700 000 besökare per år. Botaniska trädgården fungerar i hög grad också som en social mötesplats för studenter och bidrar till bilden av Lunds universitet som ett attraktivt lärosäte.

Ett Botan i förvandling

Botaniska trädgården står inför en genomgripande förändring. Det planerade arbetet med växthus och övriga lokaler innebär ett fantastiskt lyft, vilket ger verksamheten större möjlighet att skapa medvetenhet om växter och vår miljö, i en värld som präglas av klimatförändringar och minskande biologisk mångfald.

Besöksväxthuset ligger mitt i trädgården och är verksamhetens hjärta. Här växer mer än tvåtusen olika arter i nio olika klimatzoner. En del av växterna har levt här i över 150 år.

Med en ombyggnation av den centrala delen av växthuset, Palmhuset, samt en ny entré till hela växthuset, kan de många besökarna tas väl om hand och verksamhetens uppdrag utföras på ett mycket bättre sätt.

Besökarna kommer att välkomnas av en ny rymlig entré med butik och angränsande utställningssal där aktuella ämnen och forskning tas upp på ett inspirerande och populärvetenskapligt sätt.

Palmhuset med intilliggande växthus renoveras och byggs om mellan 2023-2025.

Därtill blir det en specialbyggd skolsal och ett uteklassrum för grundskoleelever. 

Samtliga projekt ovan är fullfinansierade tack vare generösa privata donationer.

Nytt krydd- och medicinalområde

För att kunna uppnå ett hållbart samhälle i framtiden är kunskapen om naturen viktigare än någonsin. Botaniska trädgårdens vision och uppdrag är att sprida information om naturens mångfald och betydelse. Anläggning av nya och intressanta lärandemiljöer utgör ett viktigt led i vår strategi.

En flytt av nuvarande krydd- och medicinalavdelning har blivit nödvändig av odlingstekniska skäl. För att skapa en ny och spännande lärandemiljö som tillåter att barn och vuxna kan ta del av de berättelser som krydd- och medicinalväxterna med deras natur- och kulturhistoria bär på krävs att de fysiska ramarna i form av en anläggning finns på plats. Kostnaden för anläggning, inklusive bevattning, jord och växter beräknas till 900 000 kronor.

Botaniska trädgårdens webbplats

Kontaktperson:
Helena Perhag
Senior Development Officer
Telefon: 046-222 30 68
helena [dot] perhag [at] fsi [dot] lu [dot] se

 

entré med skyltar Historiska museet

Historiska museet

Byggnaden uppfördes som biskopshus mellan 1840-45 efter ritningar av professor Axel Nyström. Arkitekturen i medeltida rundbågestil präglas av ordning i Karl Friedrich Schinkels anda.

Sedan 1994 är byggnaden statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Historiska museets webbplats

Kontaktperson:
Helena Perhag
Senior Development Officer
Telefon: 046-222 30 68
helena [dot] perhag [at] fsi [dot] lu [dot] se

 

kör sjunger på läktare

Odeum

Odeum vilar på traditioner från 1745 då Akademiska kapellet grundades, och är idag Lunds universitets centrum för studentbaserat musicerande, konserter, föreläsningar och utbildning.
 
Till Odeum hör ensemblerna:

  • Akademiska kapellet
  • Lunds akademiska kör
  • Palaestra vokalensemble


Ensemblerna gör regelbundna framträdanden i universitetets egna lokaler och turnéer både i och utanför Sverige.

Odeums webbplats

Kontaktperson:
Helena Perhag
Senior Development Officer
Telefon: 046-222 30 68
helena [dot] perhag [at] fsi [dot] lu [dot] se

 

konstverk på väggar

Skissernas Museum

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art – är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

I de stora utställningssalarna möts modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger.

Varje år uppvisas dessutom en rad tillfälliga utställningar och ett rikt och varierat program för barn, unga och vuxna med

  • guidade visningar
  • konserter
  • performances
  • skapande verkstad och mycket mer.

Skissernas Museums webbplats

Kontaktperson:
Helena Perhag
Senior Development Officer
Telefon: 046-222 30 68
helena [dot] perhag [at] fsi [dot] lu [dot] se

 

barn i vita rockar laborerar med rök

Vattenhallen Science Center

Till Vattenhallen, som invigdes 2009, kommer nyfikna barn och vuxna som vill prova på olika experiment med fokus på naturvetenskap och teknik.

På helgerna och under skolloven har vi öppet för allmänheten och anordnar barnkalas.

Företag och andra organisationer kommer till oss för att ha möten, konferenser, fester och så förstås för att experimentera och samverka. Inrymt i Vattenhallens lokaler finns idag Lunds planetarium.

Många forskare är aktiva i möten med skolelever och andra besökare i Vattenhallen, vilket bidrar till vår intention att vara en mötesplats för universitet, skola, allmänhet och näringsliv.

Vattenhallens webbplats

Kontaktperson:
Pernilla Ohlson
Development Officer
Telefon: 046-222 73 29
pernilla [dot] ohlson [at] fsi [dot] lu [dot] se
 

Kontaktinformation

Pia Siljeklint
Avdelningschef
Development Office
Telefon: 046-222 34 39
pia [dot] siljeklint [at] fsi [dot] lu [dot] se (pia[dot]siljeklint[at]fsi[dot]lu[dot]se)

entusiastisk tjej experimenterar med rosa vätska

 

skissernas museum, exteriör i kvällsljus

 

studenter i gröngräset