Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Med din hjälp gör vi skillnad!

Lunds universitet arbetar outtröttligt för att göra världen till en bättre plats. Vår uppgift som universitet är att genom forskning och utbildning arbeta för att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors levnadsvillkor.

Vi arbetar dagligen med de stora utmaningarna att lösa cancer- och diabetessjukdomarnas gåtor. Vi söker lösningar på mänsklig klimatpåverkan och global uppvärmning samt bevattnings- och livsmedelsproblematiken.

Vi tar oss också an det vardagsnära – som att utveckla nya läromedel eller väderbeständig och biologiskt nedbrytbar målarfärg.

Varje gåva är betydelsefull

I drygt 350 år har Lunds universitet arbetat för att göra världen till en bättre plats. Donationen från Karl XI var avgörande för universitetets bildande år 1666, och donationer är i allra högsta grad fortsatt bidragande till vår verksamhet. 

Lunds universitet omsätter cirka 10 miljarder kronor årligen. Två tredjedelar avser forskning och en tredjedel avser utbildning. Hälften av forskningsfinansieringen sker genom externa anslag och av dem kommer 15–20 procent från den privata sektorn.

Donationer från enskilda personer och organisationer spelar en kritisk roll i möjliggörandet av samhällsnyttiga projekt och forskningsinitiativ.


Genom att stödja specifika forskningsområden eller utbildningsprojekt, kan du som givare direkt påverka och bidra till framsteg inom områden som ligger dig nära hjärtat.

Som donator har du många olika möjligheter att engagera dig. Hör personliga berättelser från några av våra donatorer och läs om vad det kan innebära att donera till Lunds universitet:

Att vara donator
 

Några exempel på vad donationer bidragit till

 

Viktiga satsningar på infrastruktur

  • Wallenbergs Neurocentrum
  • MAX-lab
  • Holger Crafoords Ekonomicentrum
  • Sten K Johnsons Centre for Entrepreneurship
  • Medicon Village genom Mats Paulssons donation
  • Ingvar Kamprads Designcenter

Akademisk integritet – en självklarhet

Akademisk integritet och frihet är kärnan i all forskning och högre utbildning. Oavsett finansieringskälla måste denna princip råda, så att inte universitetets kärnvärden äventyras. Universitetet kan behålla sin självständighet genom att skapa tydliga policys som ska synliggöras för alla välgörare.

Donationer är inte, och ska aldrig vara, en ersättning för offentlig finansiering, men filantropi och privat finansiering kan många gånger vara den avgörande nyckeln till att låsa upp ytterligare potential i vår strävan att förstå, förklara och förbättra världen.

Har du redan bestämt dig eller vill du veta mer?

Oavsett om du redan har bestämt dig, eller vill veta mer genom en personlig kontakt är du varmt välkommen att kontakta oss på Development Office.

Vi kan hjälpa dig att hitta ett ändamål som passar just dig och även sy ihop en bra lösning tillsammans med aktuell forskare och dig som donator.

Kontakta Development Office