Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lars Montelius, professor i Fasta tillståndets fysik

"Idag finns ett stort behov av ökad kunskap om nanotekniken"

Lars Montelius, professor i Fasta tillståndets fysik, undervisar på kursen Nanoteknik inom livsmedelsproduktion, förpackningar och säkerhet.


Lars Montelius, professor i Fasta tillståndets fysikVilka har behov att lära sig mer om nanoteknik?
– Idag, när nanotekniken har nått en sådan mognadsfas att den omsätts i allt fler branscher, finns ett stort behov i hela samhället av ökad kunskap om nanotekniken. Vad innebär nanotekniken och vad får den för konsekvenser? För att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga internationellt måste de vara insatta i ämnet.


Vad lär man sig specifikt på den här kursen?
– Hur nanotekniken används, hur ett materials egenskaper kan skräddarsys med hjälp av så kallad nanoslöjd och vad nanoslöjd egentligen är. Inom livsmedelsområdet är till exempel proteiner och fetter i nanostorlek redan från början. På kursen lär vi ut vad det finns för nanoteknik i själva livsmedlen och i de livsmedelstillsatser som tas upp av kroppen, men även i tillverkningsprocessen när man värmer upp mat, förpackningar och i apparaturen som används.


Hur långt fram ligger Lunds universitet när det gäller nanoteknik?
– Vi var tidigt ute i Lund. Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet startade för över trettio år sedan och är ett av de främsta centrumen i världen vad gäller nanovetenskap. Satsningar inom materialvetenskap, exempelvis Max IV och ESS, gör att Öresundsregionen kan bli en av EU:s starkaste materialvetenskapliga regioner. Vi räknar samtidigt med en kraftigt ökad tillämpad Nanoforskning inom livsmedelsområdet.


Vad gör dig till en bra lärare?
– Jag har ägnat mig åt nanovetenskap i trettio år och forskat mycket kring nya möjligheter att använda tekniken. Men jag har även ett stort intresse för den pedagogiska sidan av yrket. Jag har hållit många olika föredrag genom åren och är van att anpassa mitt budskap till dem som lyssnar. Eftersom jag har startat fem företag inom nanoteknik har jag även ett entreprenöriellt synsätt.

Sidansvarig:

kontaktinformation

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 07 07

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen