Jag eller vi – vad är en människa?

debatt i lund 13 november 2013

Vi lever i individualismens tidevarv. Upplysning och kunskap har ökat individens spelrum och värde. Möjligheterna tycks oändliga, var och en är fri att skapa sin egen lycka och välja sin egen väg.

Samtidigt hotas det som är vårt gemensamma ansvar – freden och klimatet. Flyktingströmmarna från olika krigshärdar växer, medan många länder stänger sina gränser. Världshaven håller på att svämma över för att vi inte kan samarbeta.

När blir ”jag” ett ”vi”? Hur lär jag mig att möta och tolerera den andres behov utan att förneka mina egna?

I PANELEN:
Lena Andersson, författare och krönikör DN
Antje Jackelén, biskop och blivande ärkebiskop i Svenska kyrkan
Werner Jeanrond, professor i teologi och Master of St Benet's Hall vid Oxfords Universitet
Johannes Persson, professor i teoretisk filosofi, Lunds universitet

MODERATOR: