Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

The New Scramble for Africa's Resources – Looting or Development?

debatt i lund 10 november 2015

Omvärldens blickar riktas allt oftare mot Afrika. Odlingsmark och nya fyndigheter av olja, gas och mineraler gör kontinenten intressant igen, inte bara för de gamla kolonialmakterna och USA utan även för Kina och Indien.

 

illustration över Afrika som slits i stycken - "land grabbing"

Enligt devisen ”trade no aid” ska handel och inte bistånd lyfta Afrikas fattiga.

Samtidigt visar historien att rika naturtillgångar lätt blir en förbannelse. Istället för arbetstillfällen, bättre utbildning och hälsovård händer leder stora exportinkomster ofta till korruption, konflikt och att länderna blir beroende av råvaror.

Vilka är vinnarna och vilka är förlorarna i den nya kapplöpningen om Afrikas resurser? Vem ser till att rikedomarna kommer de egna medborgarna till godo och vad krävs för en bred samhällsutveckling?

Dessa frågor diskuterades på Debatt i Lund den 10 november 2015.

Debatten livesändes på sydsvenskan.se 
Se även Twitter:  #DebattiLund från @Lunduniversity

 

I PANELEN:

Margaret C Lee – ledande Afrikaforskare och författare till” The 21st Century scramble for Africa” 

Nnimmo Bassey – mottagare av Right Livelihood priset 2010 för sina avslöjanden om den humanitära och ekologiska katastrof som följt i den nigerianska oljeindustrins spår. 

Erik Esbjörnsson – Dagens Nyheters Afrikakorrespondent

Fredrik Segerfeldt – författare till rapporter om utvecklingsfrågor och medarbetare på tankesmedjan Timbro


MODERATOR:

Andreas Ekström – journalist och författare

 

Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan.

Se tidigare debatter här
 

Kontaktinformation

Ulrika Oredsson
Forskningskommunikatör
046-222 70 28
ulrika [dot] oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se