Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Respekt — vem förtjänar den?

Debatt i Lund 8 mars 2011

Var går gränsen för vår respekt för religiösa, kulturella, sexuella och andra grupper?

Är vi för toleranta mot sådant som sker i religionens namn och viker oss för särkulturella uttryck, så till den grad att grundläggande mänskliga rättigheter åsidosätts?

Eller är det den outtalade svenska "statsreligionen", en ateism med fundamentalistiska drag, som är problemet och som drabbar både troende och annan kulturell mångfald?

En namnkunnig panel diskuterar gränserna för respekt och tolerans och hur vi kan komma överens i ett öppet, demokratiskt och mångkulturellt samhälle.

I panelen:

Dilsa Demirbag-Sten, författare, debattör och kulturjournalist.

Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, som tillsammans med Dilsa Demirbag-Sten skrivit boken "Till frihetens försvar – En kritik av den normativa mångkulturalismen".

Elisabeth Gerle, professor i etik och författare till boken "Farlig förenkling – Religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna".

Ann Heberlein, etikforskare, författare och kulturjournalist.


Debattledare:

Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan

Kontaktinformation

Ulrika Oredsson
Forskningskommunikatör
046-222 70 28
ulrika [dot] oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se