Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Is the World Becoming a Better Place?

debatt i lund jubileumsspecial 6 mars 2017

 

 

 

illustration
Illustration: Catrin Jakobsson


Klimatet blir allt varmare och den politiska polariseringen ökar. I media läser vi om krig, terrorism och människor som drunknar i Medelhavet på jakt efter en bättre tillvaro.

Men samtidigt har faktiskt stora delar av världens befolkning lyfts ur fattigdom de senaste decennierna. Medellivslängden ökar, allt fler går i skolan och jämställdheten går framåt. Hur ska man se på utvecklingen?

Har jorden blivit en bättre eller sämre att plats att bo på?

Kl 19: Föreläsningar med inbjudna gäster

Martha Nussbaum, University of Chicago

Filosofen Martha Nussbaum är aktuell med sin nya bok ”Anger and Forgiveness”, där hon analyserar vredens drivkrafter och begränsningar.

Det är risk att de arga gräsrötter som gjorde Trump till president blir besvikna, menar Nussbaum, och varnar för det som då kan hända.

Vrede är inte vägen till konstruktiva politiska lösningar. Och precis som vi är beredda att träna våra kroppar för att hålla oss friska, så behöver vi öva oss i att tygla vår vrede, menar hon.

James Robinson, University of Chicago

Vilka nationer klarar sig bäst? Det är de som sedan länge har stabila politiska institutioner som fördelar makten och säkrar medborgarnas inflytande och juridiska rättigheter, visar freds- och konfliktforskaren James Robinson.

Länder där vissa grupper får fördelar på andras bekostnad har en sämre utveckling. Kultur och geografi kan spela viss roll, men det är politiken som lägger grunden för nationers stabilitet och ekonomiska tillväxt.

Carlota Perez, London School of Economics

Europa har chansen att ta en global ledarroll genom att vända klimathotet till en grön utvecklingsresa med ökat välstånd och nya jobb, menar ekonomihistorikern Carlota Perez.

Europa är redan en testmiljö för gröna innovationer som kan minska den globala fattigdomen och potentiellt även migrationsströmmarna. En grön och hållbar ”European way of life” kan bli informationsålderns globala förebild.

Kl 20: Debatt


I PANELEN

  • Alf Hornborg, humanekolog, Lunds universitet
  • Martha Nussbaum, filosof, University of Chicago
  • Carlota Perez, ekonomihistoriker, London School of Economics
  • James Robinson, freds- och konfliktforskare, University of Chicago
  • Jan Teorell, statsvetare, Lunds universitet

MODERATOR

Journalisten och författaren Andreas Ekström.

Tid och plats

Måndagen den 6 mars kl 19–21 på Café Athen, AF-borgen, Sandgatan, Lund.

Dörrarna öppnas klockan 18.30

Välkomna!

 

Kontaktinformation

Ulrika Oredsson
Forskningskommunikatör
046-222 70 28
ulrika [dot] oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se