Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen till år 2041!

Vi har glädjen att presentera LU375, ett specialjubileumsnummer av Lunds universitets magasin – LUM – från år 2041 när universitetet fyller 375 år.
Här utforskas en av flera möjliga framtider för Lunds universitet. Vilka är forskarna, lärarna och annan personal som finns vid Lunds universitet år 2041? Och vad arbetar de med?

Omslagsbild Framtids-LUM. Skärmdump.
Mot bakgrund av bland annat pandemier, politiska oroligheter och miljöförändringar som kännetecknat 2020- och 30-talen belyser LU375 förändringar i vardagen, i studentlivet och i det politiska klimatet.


See this page in English


LU375 kretsar kring universitetets 25-åriga resa sedan dess 350-årsdag, 2016.

Genom intervjuer med en mängd fiktiva människor som varit centrala för utvecklingen under dessa år skymtar vi de viktigaste händelserna och de övergripande trenderna från tiden mellan 2016 och 2041.

Välkommen till LU375! Ladda ner magasinet här (PDF 1,85 MB, ny flik)

Artiklarna bjuder på en odyssé från utvecklingen av utbildning och forskning, till samverkan med samhället; från händelser som omformat den fysiska miljön, både vid universitetet och i själva staden Lund, till nya policyer och mötesplatser.

Mot bakgrund av pandemier, sociala och politiska oroligheter, miljöförändringar samt de många utmaningar – och segrar – som kännetecknat 2020- och 30-talen belyser LU375 förändringar i vardagen, i studentlivet och i det politiska klimatet. Man kan också läsa om de innovationer som gett hopp under stormiga år.

Kunskapsbaserad spekulation – ingen profetia

LU375 är ett slags science fiction – om än med rötter i kunskapsbaserad spekulation. Men det är ingen profetia! Det du hittar här är inte framtiden för Lunds universitet, utan en möjlig framtid – en av många. Det är en upptäcktsresa, en provokation – det första påståendet i ett samtal.

Och även om den här berättelsen handlar om och sker vid Lunds universitet, tar den upp många frågor som är relevanta för högre utbildning och forskning i allmänhet.

Varför skapa en berättelse om en möjlig framtid för Lunds universitet?

Visioner om universitetens framtid finns överallt: i regeringens senaste forskningsproposition, i internationella benchmarking- och rankningsverktyg, i kvalitetsbedömningar av forskning, i dekanens månadsbrev.

Dessa visioner är ofta inriktade på kvantitativa mått och statistiska trender. Här finns en tydlig avsaknad av frågor som rör värderingar och upplevelser: vilket slags universitet är LU, och vad bör det sträva efter att vara? Varför, och hur, ska vi prioritera en organisationsform eller pedagogisk praktik framför en annan?

/ LU Futura-teamet

 

Kontaktinformation

Johannes Stripple
Projektledare / redaktör

E-post:
johannes [dot] stripple [at] svet [dot] lu [dot] se