Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sant eller falskt – vem bryr sig? Jag känner vad som är rätt!

debatt i lund 14 mars 2016

Är jorden platt? Låg Bush bakom terrorattackerna mot World Trade Center 2001? Och har människan i själva verket aldrig varit på månen?

Faktaresistens blev ett av språkrådets nyord för 2015. Fenomenet tillskrivs människor som inte ändrar åsikt oavsett vilka fakta som läggs fram. Och som i det enorma utbudet på nätet väljer att tro på det som passar den egna övertygelsen.

 

 

Faktaresistens finns i alla läger, i alla kulturer. Det visar inte minst den senaste Macchiarini-affären, där personer i ledningen blundade för fakta.

Vad betyder faktaresistens i en tid när etablerade kanaler överges och människor söker sina egna nyheter på sociala medier? 

Och vad händer med det offentliga samtalet om de åsiktsöverskridande mötesplatserna försvinner och allt fler barrikaderar sig i "korridorer" eller "filterbubblor"?

Dessa frågor diskuterades på Debatt i Lund den 14 mars.

Se debatten i efterhand via sydsvenskan.se

Mer om evenemanget på Facebook
Följ @Lundsuni och #debattilund” på Twitter

 

I PANELEN

  • Maja Essebo, kulturgeograf som forskat på hur myter bidrar till faktaresistens och begränsar möjligheten att hantera klimathotet.
  • Anders Mildner, idag kommunikatör, men med bakgrund som journalist (ersätter Helene Lööw, som fått förhinder).
  • Svante Nordin, idéhistoriker som forskat på intellektuellas ansvar, och brist på ansvarstagande, i exempelvis Nazityskland men också i 70-talets vänsterrörelse.
  • Jack Werner, journalist och en av grundarna till prisbelönta ”Viralgranskaren” som avslöjar mytspridning på nätet.

 

MODERATOR

  • Andreas Ekström, författare och journalist
     

TID OCH PLATS

14 mars kl 20.00, Café Athen, Sandgatan 2, Lund. Caféet är öppet från kl 19.30

 

Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan.

Se tidigare debatter här
 

Kontaktinformation

Ulrika Oredsson
Forskningskommunikatör
046-222 70 28
ulrika [dot] oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se