Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Språktest och språkkurs online för Erasmus+ studenter

Språktest

För de studenter som åker på Erasmus+ utbyte eller praktik är det obligatoriskt att göra ett språktest före och efter mobiliteten. En länk kommer att skickas till dig automatiskt efter det att du har ansökt om Erasmus+ stipendiet. Språktest finns för följande språk danska, engelska, franska, grekiska, italienska, nederländska, polska, portugisiska, spanska, svenska, tjeckiska och tyska.

Du ska göra testet i det språk som är det huvudsakliga språk för dina studier/din praktik. Detta språk anger du i din stipendieansökan. Om du inte genomför språktesterna är du inte längre berättigad till något Erasmusstipendium. Om det huvudsakliga språket är något annat än de nämnda språken, behöver du inte göra något språktest.

Språktestet är ett självvärderingstest och som student kommer du direkt efter testet att kunna se vilken nivå du ligger på (nivåerna A1-C2, enligt Common European Framework of Reference for Languages, CEFR). Däremot får inte värduniversitetet/organisationen tillgång till resultatet, så du riskerar inte att inte få genomföra din utlandsvistelse på grund av att du inte kommer upp till en viss nivå på detta språktest. Språktestet beräknas ta ungefär 30-50 minuter att genomföra och det inkluderar både läsförståelse och hörförståelse.

Språkkurs

Om du känner att du behöver utveckla dina språkkunskaper i ditt studiespråk kan du få tillgång till att gå en språkurs online före och under din utlandsvistelse. Det finns olika nivåer för språkkurserna och du får gå den kurs som passar bäst för dig (i enlighet med resultatet på språktestet).

För att få gå en språkkurs online ska du som deltar i Erasmus+programmet höra av dig till erasmusstudier [at] er [dot] lu [dot] se om du ska studera utomlands. Du som ska praktisera ska höra av dig till erasmuspraktik [at] er [dot] lu [dot] se. Om du får sämre resultat än B2-nivån (B1, A1 eller A2) kommer du automatiskt att få tillgång till att gå en språkkurs online. Även studenter som får resultatet B2, C1 eller C2 kan be om att få gå en språkkurs. Du kan då även välja att gå en språkkurs i värdlandets huvudspråk, även om det språket inte är det huvudsakliga språk som används i din undervisning. Detta kan vara ett bra sätt att förbättra språkkunskaperna i värdlandets språk.

Kontaktpersoner för språkkurs

Externa relationer

Om du ska på utbyte:
erasmusstudier [at] er [dot] lu [dot] se

Om du ska på praktik:
erasmuspraktik [at] er [dot] lu [dot] se