Coronaviruset/covid-19 – information för studenter

Lunds universitet följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av coronaviruset. Utbildning och examination har övergått till att ske på distans från och med den 18 mars. Universitetet håller i övrigt öppet.

Innehåll på denna sida:

Regeringsbeslut 2020-05-29 om campusförlagd utbildning

Regeringen har beslutat att universitet och högskolor ges möjlighet att öppna igen för campusförlagd utbildning från och med den 15 juni.

– Nu kan studenter, universitet och högskolor förbereda sig för att övergå till mer av undervisning på campus. Men allt kommer inte bli som vanligt i höst. Lärosätena har ett ansvar att anpassa undervisningen och minska smittspridning, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Fortfarande gäller att Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer ska följas.

Beslut om vad detta innebär för Lunds universitet kommer under vecka 24.

För dig som blivit antagen till hösten 2020

Du som tackar ja till en utbildningsplats vid Lunds universitet inför hösten 2020 kommer att kunna genomföra din utbildning. Oavsett om utbildningen kommer att ske digitalt eller på campus arbetar Lunds universitet för att utbildningen och studiesituationen ska bli den bästa tänkbara.

Lunds universitets beslut och åtgärder

För Lunds universitets samlade beslut och åtgärder med anledning av coronaviruset, se löpande uppdateringar på lu.se/corona

För dig som känner oro för dina studier eller coronaviruset

När vardagen plötsligt förändras är det lätt att känna sig orolig. Du är kanske stressad över dina studier, eller har funderingar kring coronaviruset. Här hittar du  tips på vad du kan göra själv för att må bättre, och kontaktuppgifter till Studenthälsan och Studentprästerna om du behöver någon att prata med:

För dig som känner oro eller ångest över dina studier

För dig som känner oro över coronaviruset

Plugga på distans – så lyckas du!

Här har vi samlat Studieverkstadens bästa tips på hur du kan plugga produktivt och fokuserat även hemifrån.

Studieverkstadens bästa tips för distansstudier

Övergång till distansutbildning – vad gäller?

Regeringen har med anledning av coronaviruset rekommenderat universitet och högskolor i Sverige att gå över till distansutbildning med start 18 mars. Lunds universitet har därmed gått över till distansutbildning och distansexaminationer i digital form, tillsvidare. Ingen undervisning sker i universitetets lokaler.

Kursansvarig informerar om vad som gäller för dina studier

Exakt hur övergången till distansstudier påverkar respektive utbildning kommuniceras direkt till alla studenter.

Har du frågor som rör just din utbildning, kontakta din kursansvarige. Har du synpunkter på hur din utbildning fungerar kan du även kontakta din lokala studentkår.

Personskadeförsäkring – tillfälligt ändrade villkor

I samband med övergången till distansstudier har personskadeförsäkringar för studerande ändrats så att distansutbildning inom högre utbildning också omfattas av personskadeförsäkringarna.

Regeringen har den 16 april godkänt de tillfälligt ändrade försäkringsvillkoren. Överenskommelsen gäller under tiden som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen ska bedrivas på distans.

Läs mer på Regeringens webbplats

Din studiemiljö – viktig även vid distansstudier

Att studera på distans innebär nya utmaningar, och universitetet har fortfarande ett ansvar för din studiemiljö. Här får du tips på vad som kan vara bra att tänka på när det gäller studiemiljön.

Studiemiljö vid distansstudier

Bibliotek och studieplatser håller mestadels öppet – men kolla öppettider

Lokalerna på universitetsområdet håller tills vidare öppet, och du får vistas där om du är symtomfri och följer aktuella regler och rekommendationer om att exempelvis hålla avstånd. Bibliotek och studieplatser är öppna men kan ha begränsade öppettider, se nedan. Du kan behöva använda ditt LU-passerkort för att komma in i lokalerna.

Digitala resurser för möten och samarbete

Flera av länkarna kräver inloggning via ditt studentkonto.

FAQ – vanliga frågor

Vi har fått in en hel del frågor från studenter med anledning av coronaviruset och dess konsekvenser. De vanligaste frågorna och svaren har vi samlat så att ni kan ta del av dem.
      FAQ – vanliga frågor för studenter

Andra frågor?

Har du andra frågor som rör hur universitetet hanterar coronasituationen är du välkommen att kontakta studentreception [at] lu [dot] se

Gör dig nåbar!

Lägg in ditt mobilnummer i Passport, så att universitetet kan skicka sms till dig om det skulle behövas vid akuta situationer.

1. Gå in på Kontohanteringsportalen Passport
      2. Logga in som “Användare"
      3. Välj  "Verifiering av kontaktuppgifter”
      4. Följ instruktionerna

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor med anledning av coronakrisen så ska du som student i första hand vända dig till din kurs- eller programansvarige.

Vid behov finns även möjlighet att skicka frågor till: studentreception [at] lu [dot] se

Mer information om coronavirusets hantering