Coronaviruset/covid-19 – information för studenter

Lunds universitet följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av coronaviruset. Från och med den 15 juni 2020 har regeringen öppnat upp för undervisning på campus.
Fortfarande ska Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer för minskad smittspridning följas.

Innehåll på denna sida:

Universitetet har öppnat för viss undervisning på campus

Regeringen har tidigare beslutat att universitet och högskolor ges möjlighet att öppna igen för campusförlagd utbildning, det vill säga undervisning på plats. Rektorsbeslut från 11 juni om vad detta innebär för Lunds universitet säger att undervisning och bedömning av studenternas prestationer får genomföras i universitetets lokaler från och med den 15 juni 2020. Detta gäller under förutsättning att Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer för minskad smittspridning av covid-19 följs.

• Undervisning och examination som inte kan, eller som inte utan stora svårigheter kan genomföras på distans ska prioriteras.
    • Genomförande ska föregås av riskbedömning vad gäller risken för smittspridning.
    • Inga samlingar får omfatta fler än 50 personer.
    • Det är dekanen på respektive fakultet som beslutar hur detta ska genomföras.

För dig som ska studera hösten 2020

Oavsett om din utbildning kommer att ske digitalt eller på campus arbetar Lunds universitet för att utbildningen och studiesituationen ska bli den bästa tänkbara.

Exakt hur coronarestriktionerna påverkar respektive utbildning kommuniceras direkt till alla studenter.

Har du frågor som rör just din utbildning, kontakta din kursansvarige. Har du synpunkter på hur din utbildning fungerar kan du även kontakta din lokala studentkår.

Funderingar kring dina studier?

Har du frågor kring din studiesituation är du välkommen att kontakta Allmänna studievägledningen.
    Studievägledning – kontaktinformation, öppettider med mera

Din studiemiljö – viktig även vid distansstudier

Att studera på distans innebär nya utmaningar, och universitetet har fortfarande ett ansvar för din studiemiljö. Här får du tips på vad som kan vara bra att tänka på när det gäller studiemiljön.

Studiemiljö vid distansstudier

Bibliotek och studieplatser – kolla aktuella öppettider

Bibliotek och studieplatser är i vissa fall stängda för sommaren, andra håller öppet. Se mer information om öppettider nedan. Du får vistas i lokalerna på universitetsområdet om du är symtomfri och följer aktuella regler och rekommendationer om att exempelvis hålla avstånd. Du kan behöva använda ditt LU-passerkort för att komma in i lokalerna.

Lunds universitets beslut och åtgärder

För Lunds universitets samlade beslut och åtgärder med anledning av coronaviruset, se löpande uppdateringar på lu.se/corona

För dig som känner oro för dina studier eller coronaviruset

När vardagen plötsligt förändras är det lätt att känna sig orolig. Du är kanske stressad över dina studier, eller har funderingar kring coronaviruset. Här hittar du  tips på vad du kan göra själv för att må bättre, och kontaktuppgifter till Studenthälsan och Studentprästerna om du behöver någon att prata med:

För dig som känner oro eller ångest över dina studier

För dig som känner oro över coronaviruset

Plugga på distans – så lyckas du!

Här har vi samlat Studieverkstadens bästa tips på hur du kan plugga produktivt och fokuserat även hemifrån.

Studieverkstadens bästa tips för distansstudier

Digitala resurser för möten och samarbete

Flera av länkarna kräver inloggning via ditt studentkonto.

FAQ – vanliga frågor

Vi har fått in en hel del frågor från studenter med anledning av coronaviruset och dess konsekvenser. De vanligaste frågorna och svaren har vi samlat så att ni kan ta del av dem.
        FAQ – vanliga frågor för studenter

Andra frågor?

Har du andra frågor som rör hur universitetet hanterar coronasituationen är du välkommen att kontakta studentreception [at] lu [dot] se

Gör dig nåbar!

Lägg in ditt mobilnummer i Passport, så att universitetet kan skicka sms till dig om det skulle behövas vid akuta situationer.

1. Gå in på Kontohanteringsportalen Passport
        2. Logga in som “Användare"
        3. Välj  "Verifiering av kontaktuppgifter”
        4. Följ instruktionerna

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor med anledning av coronakrisen så ska du som student i första hand vända dig till din kurs- eller programansvarige.

Vid behov finns även möjlighet att skicka frågor till: studentreception [at] lu [dot] se

Mer information om coronavirusets hantering