Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

FAQ för studenter – coronaviruset

Här har vi samlat vanliga frågor som kommit in från studenter gällande coronautbrottet, Lunds universitets hantering av krisen, och situationen för dig som student.

Kommer Lunds universitet att anta nya studenter till höstterminen 2020?

Ja! Du som tackar ja till en utbildningsplats vid Lunds universitet inför hösten 2020 kommer att kunna genomföra din utbildning.

Se aktuell information om terminsstart och läsårstider

Uppdatering 2020-05-29: Regeringen har beslutat att universitet och högskolor ges möjlighet att öppna igen för campusförlagd utbildning från och med den 15 juni.

Beslut om vad detta innebär för Lunds universitet kommer under vecka 24. 

Oavsett om utbildningen kommer att ske digitalt eller på campus arbetar Lunds universitet för att utbildningen och studiesituationen ska bli den bästa tänkbara.

Vi hoppas att både undervisning och laborationer ska kunna ges på campus höstterminen 2020 och förbereder för detta, samtidigt som vi står beredda till fortsatt distansundervisning. 
 


Se även fakulteternas information om corona/covid-19

Har Lunds universitet stängt? Vad händer med min undervisning?

Universitetet har gått över till distansundervisning i digital form med anledning av det nya coronavirusets snabba spridning. Genomförandet ser olika ut på varje fakultet beroende på utbildningarnas karaktär och förutsättningar, men i huvudsak kommer ingen undervisning och examination att ske på plats. Universitetets verksamhet håller i gång i övrigt i möjligaste mån, studieplatser och bibliotek är öppna. Men vissa bibliotek har begränsade öppettider och du kan behöva ditt LU-passerkort för att komma in i lokalerna. Se bibliotekens öppettider Om du har frågor angående din utbildning ska du i första hand vända dig till din kurs- eller programansvarige.

Hur får jag som student löpande information om vad som händer?

Alla studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade om universitets övergripande beslut på www.lu.se/corona. När det gäller frågor om din utbildning och hur distansutbildningen fungerar ska du vända dig till kurs- eller programansvarig i första hand. Har du frågor du inte får svar på kan du också skicka mejl till Studentreceptionen, studentreceptionen [at] lu [dot] se

Vad händer med anmälningsavgiften till högskoleprovet?

Avgiften för högskoleprovet kommer att återbetalas. På grund av coronautbrottet kunde provet inte genomföras under våren. De personer som anmält sig till provet kommer att få anmälningsavgiften återbetald.

När kommer undervisningen bli som vanligt igen?

Lunds universitet kommer att fortsätta med distansundervisning tillsvidare. Hur länge det blir beror på hur coronautbrottet utvecklar sig och vad Folkhälsomyndigheten och regeringen säger.

Hur långt i förväg får vi studenter reda på att universitet återgår till vanlig undervisning från distansundervisning?

Universitet kommer att fortsätta med distansundervisning så länge som Regeringen bedömer att det är nödvändigt för att sänka smittspridningstakten. Det tar förmodligen lite tid att återgå till vanlig undervisning igen, men du kommer att informeras av din kurs- eller programansvarige.

I min utbildning har jag VFU/praktik/klinisk placering i Sverige. Kan jag genomföra den?

Din handledare på din placering ska informera dig om vilka eventuella begränsningar som finns där just du ska vara. Våra studenter utför viktiga uppgifter för samhället.

Hur påverkas kvaliteten på min utbildning nu när det blir distansundervisning?

För oss på Lunds universitet är det viktigt att du får en bra utbildning. Samtidigt så har omställningen gått fort, och det finns många faktorer för respektive utbildning som påverkar genomförandet. Om du har frågor ska du i första hand vända dig till undervisande lärare, kurs- eller programansvarig, eller studierektor. Din studentkår bevakar också kvaliteten på utbildningen. Om du har frågor eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta din studentkår.

Hur påverkas mitt studiemedel om jag inte kan genomföra mina studier på grund av coronautbrottet?

Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Läs mer om studiemedel på CSN:s sida om coronainformation

Hur hanterar Lunds universitet coronautbrottets konsekvenser och risker?

Universitetet har tillsatt en krisledningsgrupp som träffas varje vardag för att hantera de övergripande frågorna i samband med virusets utbrott. Gruppen bevakar de ansvariga myndigheternas uppdateringar och följer andra lärosätens hantering i frågan. En operativ arbetsgrupp hanterar de löpande aktiviteterna som att hålla verksamheten uppdaterad och svara på inkommande frågor och synpunkter från studenter och medarbetare. Om du har frågor kan du som student vända dig till studentreception [at] lu [dot] se.studentreceptionen [at] lu [dot] se

Vad gäller om jag känner mig sjuk?

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom som snuva, hosta eller feber att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du inte röra dig på universitetsområdet. Läs mer om hur du undviker smittspridning på Folkhälsomyndighetens webb Om du är sjuk och känner att du inte orkar studera, ska du sjukanmäla dig. Om du har mildare symtom kan du fortsätta att studera på distans.

Universitetet har ställt in evenemang där många träffas, men varför hålls det fortfarande evenemang exempelvis på nationer?

Universitetet har ställt om till distansundervisning och ställer in evenemang som vi bedömer inte kan genomföras på ett säkert sätt. Nationer och andra studentorganisationer är fristående från universitetet och fattar sina egna beslut.

Jag tror att en i min studentkorridor är sjuk. Vad kan jag göra?

Var en bra vän och fråga om din korridorkompis behöver hjälp med något. Hen kanske inte kan handla mat själv eller vill ha hjälp med något annat. Om du är orolig för något gällande din boendesituation är du alltid välkommen att kontakta din hyresvärd. De finns där för att stötta sina boende.

I min studentkorridor ordnas det fortfarande fester och annat i större grupper. Jag är orolig för att smitta kan spridas. Vad kan jag göra?

Om det händer något på din korridor som gör att du inte känner dig trygg där, ska du ta upp det med din hyresvärd. Händer det efter kontorstid kan du kontakta väktare. AF Bostäders hyresgäster kan kontakta Securitas, telefon: 046-30 74 26.

Vad gör Lunds universitet för att stötta samhället i coronakrisen?

Det pågår en rad olika initiativ från medarbetare och studenter vid Lunds universitet för att bidra i krisen. På webbsidan #Tillsammans mot corona samlar vi goda exempel till inspiration för andra.#Tillsammans mot corona – initiativ från Lunds universitet

Vart vänder jag mig om jag vill hjälpa till?

Verksamheter inom Lunds universitet som vill bidra med skyddsutrustning och desinfektionsmedel kan kontakta: material [dot] sus [at] skane [dot] se Studenter inom de medicinska utbildningarna som vill ställa upp och arbeta i vården kontaktar vården via: Covid19 [dot] bemanning [dot] sus [at] skane [dot] se
Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen