Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentambassadör utomlands

När du åker utomlands i samband med dina studier vid Lunds universitet är du en viktig representant för universitetet. Som studentambassadör är du vårt främsta ansikte utåt, både mot värdorganisationen och mot presumtiva studenter.

Studentambassdörer på internationell studentmässa. Foto.
Som studentambassadör kan du bidra till att väcka nyfikenhet på Sverige och universitetet.

Enligt THE:s rankning av världens mest internationella universitet 2024 ligger Lunds universitet på 62:a plats. Att vi rankas så högt beror inte minst på den stora andelen internationella utbytes- och programstudenter som varje år väljer att studera här. Och ju fler internationella studenter som kommer hit, desto fler Lundastudenter får möjlighet för att åka utomlands under sin studietid.

Här har just du faktiskt en väsentlig roll att spela. Som studentambassadör bidrar du både till att internationella studenter väljer att studera hos oss, och till goda kontakter med våra partneruniversitet runtom i världen.

Läs mer nedan om vad rollen som studentambassadör innebär, och få tips på material du kan använda:

Kontaktinformation

International Desk
E-post: studentreception [at] lu [dot] se (studentreception[at]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 01 00

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund

Att vara studentambassadör

Av dig som får möjligheten att åka utomlands under studierna förväntar vi oss att du informerar om

 • Lunds universitet
 • de ämnen du läser här
 • studentlivet i Lund och/eller på ditt campus
 • Sverige som land att bo och studera i.

Det gäller inte minst när du möter presumtiva internationella studenter och kollegor på våra partneruniversitet under din utlandsvistelse.

Det finns många tillfällen när du kan berätta om Lunds universitet och Sverige, till exempel vid

 • informella samtal
 • study abroad fairs – studentmässor som ditt värduniversitet arrangerar för de egna studenterna
 • mässor som anordnas nära dig och där Lunds universitet deltar och träffar presumtiva internationella studenter
 • pre-departure events där representanter från Lunds universitet träffar nyantagna internationella studenter på väg till Lund
 • alumnevenemang som arrangeras av Lunds universitet, Svenska institutet, ambassader, konsulat eller handelskammare utomlands.

Om Lunds universitet, din värdorganisation eller någon av de andra parterna ovan behöver din hjälp i något sammanhang får du en förfrågan från respektive part. Om du får en sådan förfrågan ska du informera din koordinator vid Lunds universitet.

Genom att ställa upp får du värdefulla erfarenheter både av marknadsföring och rekrytering. Du får även chansen att utveckla dina kommunikations- och presentationsfärdigheter.

 

Johan, en av våra marknadsansvariga, berättar i filmklippet om att vara studentambassadör under ett utbyte.

Verktygslåda

Att vara studentambassadör utomlands är både roligt och lärorikt, men kräver också lite förberedelser från din sida.

Nedan hittar du presentationsmaterial i form av filmer, PowerPoint-presentationer, affischer med mera, som kan vara bra att ha i olika situationer och sammanhang.

När du befinner dig utomlands kommer du antagligen få frågor om Lunds universitet och Sverige. Därför kan det vara bra att plugga in några nyckelbudskap och fakta. Välj att fokusera på ett par av dem. Se sidor på lunduniversity.lu.se:

Ladda ner presentation av Sverige och Lunds universitet (PPT 22,3 MB)

Du kan anpassa presentationen efter dina behov, och till exempel ta bort bilder om du inte har så mycket tid på dig. Det finns även kommentarer till bilderna för att underlätta när du presenterar.

Glöm inte att fundera igenom följande frågor innan presentationen:

 • Vem är målgruppen? (vanligtvis studiekamrater vid ditt värduniversitet)
 • Hur lång tid har jag på mig?
   

Här hittar du länkar som passar bra att sprida till intresserade.

Hänvisa till följande sidor om studier och kursutbud på Lunds universitets internationella webbplats:

För särskilt nyfikna kan du också passa på att tipsa om vår virtuella, interaktiva campusrundtur (360 grader) samt om sidan Connect with current students, där man kan chatta med nuvarande internationella studenter på Lunds universitet:

Det finns även följande broschyrer/affischer att ladda ner: 

Följande videor är bra ur marknadsföringssynpunkt. Titta igenom dem själv, dela med dig av dem till intresserade eller använd dig av dem istället för att hålla en presentation.
 

Varför studera vid Lunds universitet? En internationell student berättar

Längd: 4 minuter
Målgrupp: studenter


Lunds universitet på 2 minuter

Längd: 2 minuter
Målgrupp: blandad


Study in Sweden

Längd: 1,5 minuter
Filmen passar som komplement till filmerna ovan..

 

Det är vanligt att utländska universitet anordnar särskilda mässor för sina studenter om möjligheten att studera utomlands. På sådana mässor brukar universiteten be utbytesstudenter att representera sina respektive hemuniversitet.

Om du blir tillfrågad av ditt värduniversitet ber vi dig vänligen att ställa upp!
 

Förberedelser inför mässan

Mejla oss på studentreception [at] lu [dot] se (studentreception[at]lu[dot]se) i god tid innan mässan, så skickar vi informationsmaterial – exempelvis broschyrer, affischer och bokmärken – som du kan använda. Beroende på var i världen du befinner dig behöver du ha olika lång framförhållning.

Du kan också ladda ner och skriva ut vår affisch och ta med på mässan:

"Number one choice for international students" (PDF 6,3 MB, ny flik)

Kontakta också den internationella koordinatorn på din heminstitution/fakultet och meddela att du kommer att representera Lunds universitet på en mässa. Fråga koordinatorn

 • om det är något speciellt du bör nämna för besökarna på mässan när det gäller ditt program, ditt ämnesområde, särskilda möjligheter eller liknande
   
 • vilken typ av avtal Lunds universitet har med ditt värduniversitet (så att du vet vilka ämnesområden Lunds universitet kan ta emot inkommande utbytesstudenter från).

Läs broschyrer och informationsmaterial innan mässan, så att du har aktuella fakta om Sverige, Lunds universitet och vad Lunds universitet har att erbjuda internationella studenter.
 

Under själva mässan

Var själv aktiv och ta kontakt med studenter som besöker mässan, och fråga om de känner till Lunds universitet. Berätta om några nyckelfakta som du tror kan väcka intresse.
 

Webbsidor som du kan hänvisa till
Om du träffar studenter som är intresserade av utbytesstudier kan du hänvisa dem till sidan "Exchange studies". Där finns information om hur man söker och vilka kurser som är tillgängliga för utbytesstudenter:

Exchange studies – lunduniversity.lu.se

Studenter som är intresserade av att gå ett helt kandidat- eller mastersprogram i Lund (inte utbytesstudier) kan du i stället hänvisa till denna sida:

Bachelor's and Master's studies – lunduniversity.lu.se 

Du kan också hänvisa till den övergripande sidan om studier vid Lunds universitet:

Study at Lund University – lunduniversity.lu.se (med anledningar till att välja Lunds universitet)

What can I study – lunduniversity.lu.se (överblick över alla studiealternativ)


Ta en bild och skicka till oss!
Ta en bild på dig själv när du är på mässan och skicka till sektionen Externa relationer vid Lunds universitet (ida [dot] thelander [at] er [dot] lu [dot] se). Vi vill gärna använda bilden på webben för att uppmuntra fler studenter att ta en aktiv roll som utbytesambassadör.
 

Efter mässan

Mejla oss på studentreception [at] lu [dot] se (studentreception[at]lu[dot]se) och koordinatorn på din heminstitution/fakultet med feedback från mässan.
 

För mer information, eller om du får frågor som du själv inte kan besvara, kan du hänvisa till International Desk: studentreception [at] lu [dot] se

Glöm inte det viktigaste!

Även om presentationsmaterial är väldigt användbart i många situationer, kan mängden material kännas överväldigande. Du behöver inte lära dig allt!

Och du får du inte glömma bort det viktigaste; att vara dig själv och dela dina personliga upplevelser och berättelser kring Lunds universitet. Det kan inget informations- och inspirationsmaterial i hela världen ersätta.

Lycka till på din resa!