Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tips för en bra ansökan

Det är värt att investera lite tid i att göra en bra ansökan. Blir du nominerad för utbytesstudier får du studera vid ett av våra partneruniversitet, utan att betala studieavgift och med möjlighet att ta med dig ditt studiemedel. Du ansöker om utbytesstudier minst ett halvår, upp till ett år, före själva utbytet.

Skapa din utbytesansökan

Filmserien Skapa din utbytesansökan, som är producerad av studenter för studenter, och innehåller grundläggande information om behörighet och bilagor för ansökan om utbytesstudier.

Tänk på att det kan finnas särskilda bilagor och instruktioner som gäller vid din fakultet, läs mer på respektive fakultets webbsida om utbytesstudier! 

Se filmerna i serien Skapa din utbytesansökan:

Generella behörighetskrav
Statement of Purpose
Study Plan
CV

Generella behörighetskrav

För att åka på utbytesstudier via Lunds universitet krävs det att du gör en väl genomarbetad ansökan. Börja med att försäkra dig om att du är behörig att söka.

Se film på YouTube: Skapa din utbytesansökan: Generella behörighetskrav (2:39 min)

Statement of Purpose

Statement of Purpose utgör en viktig del i din ansökan om utbytesstudier via Lunds universitet. Men vad ska ett Statement of Purpose innehålla? I denna film får du värdefulla tips som underlättar skrivandet.

Se film på YouTube: Skapa din utbytesansökan: Statement of Purpose (4:34 min)

Study plan

För att göra en ansökan om utbytesstudier via Lunds universitet behöver du ta fram en Study plan för varje universitet som du vill åka till. Här får du tips om vad du behöver tänka på, från restriktioner och kursnivå till tillgodoräknande.

Se film på YouTube: Skapa din utbytesansökan: Study Plan (3:31 min)

CV

Här får du veta vad som är bra att lyfta fram i ditt CV när du ansöker om utbytesstudier via Lunds universitet. Glöm inte information om språkkunskaper, internationella engagemang och erfarenheter - och se till att få hjälp med korrekturläsning.

Se film på YouTube: Skapa din utbytesansökan: CV (2:42 min)

Hitta rätt bland kurser och partneruniversitet

Via din fakultets ansökningssidor kommer du att kunna se vilka universitet som är tillgängliga för aktuell ansökningsperiod. Fakulteten behandlar din ansökan och i konkurrens med andra sökande kan du bli nominerad för utbytesstudier.

Att hitta lämpliga kurser och sätta samman en studieplan är den tyngsta och mest tidskrävande delen av ansökan.

För att hitta vilka universitet du kan söka till går du in på din fakultets webbplats, med information om utbytesstudier.

Du måste på egen hand sätta dig in i ett annat studie- och universitetssystem. I vissa länder är universitetssystemet nationellt, liksom i Sverige, men i andra kan det skilja sig åt mellan universiteten inom landet. Var beredd på cirka 15–20 timmars arbete med att förbereda din ansökan.

Planera dina studier

Att avgöra vilka kurser som passar är i första skedet upp till ditt eget omdöme. Utgå inte ifrån hur det svenska universitetssystemet är uppbyggt, det kan till exempel tänkas att ett tredje år i Lund motsvaras av andra eller fjärde året på ett utländskt universitet. Utgå istället från vad du behöver och vill, nämligen kurser som ligger på lämplig nivå och passar din utbildning.

Du bör ta reda på följande information:

  • Hur många poäng krävs för heltidsstudier?
  • Behövs särskilda förkunskaper?
  • Finns det restriktioner för vilka kurser jag kan söka?

Det kursval som du gör i din ansökan är inte definitivt. Kursutbudet för den termin/det år som du söker för är ofta inte tillgängligt vid tiden för ansökan. Du får utgå från det kursutbud som är tillgängligt. Oftast ändras inte kursutbudet nämnvärt från termin till termin eller från läsår till läsår.

Skulle du bli nominerad kan dina kursval ändras flera gånger innan du påbörjar en utbytesperiod. Det är värduniversitetet som slutligen avgör vilka kurser du blir antagen till.

Tillgodoräknande

Som utbytesstudent är du fortfarande student vid Lunds universitet. Studierna ska kunna tillgodoräknas i din examen vid Lunds universitet. Läs mer om tillgodoräknande på respektive fakultets/institutions hemsida.