Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utlandsstudier på egen hand

Om du vill studera vid ett universitet som inte omfattas av Lunds universitets utbytesprogram så finns möjligheten att söka på egen hand.

Om du vill ansöka på egen hand så innebär det att du själv får söka information, skicka dokument och betala terminsavgift. Lunds universitet tillhandahåller ingen vägledning.

Den bästa informationen om hur du går tillväga hittar du på landspecifika informationsportaler. Du kan till exempel googla på "Study in Germany", "Study in China" och så vidare.

Ambassader, konsulat och organisationer knutna till dessa kan också ha bra information.

Ta del av allmänna tips för en bra ansökan

Innan du gör din ansökan

När du har hittat ett universitet som du vill söka till får du kontakta universitetet direkt och be om information och ansökningshandlingar. En del länder har central antagning och andra vill att du ansöker direkt till universitetet – det kan även variera inom ett land.

  1. Ta reda på kostnad för studieavgift eller terminsavgift.
  2. Ta reda på om universitetet är erkänt och berättigar dig att söka studiemedel från CSN.
  3. Ta reda på om du är behörig att söka och om du uppfyller de språkkrav som krävs.
  4. Dina gymnasiebetyg kan behöva översättas. Mall för översättning till engelska finns på Skolverkets webbplats. Behöver du en godkänd betygsöversättning kan du söka på Kammarkollegiets webb för auktoriserade översättare.
  5. Du kan få intyg som visar att du har behörighet för högskolestudier från Universitets- och högskolerådet (UHR).
  6. Skicka ALDRIG iväg dina originalbetyg. Skicka alltid kopior.
  7. Var noggrann med din ansökan. En ofullständig eller inkorrekt ansökan kan gallras bort!

Försäkringar och säkerhet

Du som åker till ett EU-land bör skaffa dig det europeiska sjukförsäkringskortet via Försäkringskassan. För resa till Australien och Quebec rekommenderas du att ringa Försäkringskassan och beställa ett särskilt intyg för "Överenskommelse mellan Sverige och konventionsland om social trygghet". Ta reda på om du behöver ytterligare försäkringar. 

Om du väljer att studera i ett icke EU-land är det mycket viktigt att du undersöker vilka försäkringar du behöver skaffa och vad de täcker.