Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gustav Bäck, trafikplanerare

"Nu har jag forskningen att luta mig mot när jag fattar beslut"

Kollektivtrafiken behöver utvecklas och bli mer attraktiv. Hur detta ska ske diskuteras på uppdragsutbildningen Strategisk kollektivtrafikplanering, som samlar representanter från hela kollektivtrafikbranschen. Gustav Bäck, som jobbar som trafikplanerare på Östgötatrafiken, anmälde sig och fick mer kött på benen generellt när det gäller kollektivtrafik och mer specifikt gällande planeringsprinciper.

Gustav Bäck, trafikplanerare

Det var Gustav Bäcks chef som rekommenderade utbildningen, då han också gått den för några år sedan. Tidigare hade Gustav Bäck gått en logistikutbildning, men ville nu ha en mer akademisk bakgrund kring just kollektivtrafik. Detta för att kunna luta sig mot forskning i sitt beslutsfattande.

– Jag har fått en mer vetenskaplig och akademisk förankring i det jag håller på med. Den har varit givande, verkligen! Ett plus i kanten är att jag också fått högskolepoäng för kursen.

Flera anställda på Östgötatrafiken har gått utbildningen och känner att de kan anpassa kollektivtrafiken mer efter konsumenterna och deras efterfrågan. Bland annat är det viktigt för konsumenterna att avgångar har jämna intervall. Även tiden är viktig, dels restiden men också tiden det tar att ta sig till hållplatsen.

– Just kundperspektivet, vad det är kunden efterfrågar, och vad det är kunden tycker är jobbigast, det tog jag nog med mig från utbildningen absolut mest.

Upplägget på utbildningen tyckte Gustav Bäck var bra. De hade två veckors undervisning med tre veckors mellanrum. Dagarna var intensiva mellan åtta och fem, men tack vare en bra balans mellan föreläsningar och praktiska uppgifter kändes dagarna inte så långa. Han rekommenderar utbildningen starkt till någon som jobbar inom en kollektivtrafikmyndighet eller med trafikplanering inom kommunen.

Kontaktinformation

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 (0)46-222 07 07

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Vem ger kursen?

Kursen ges av K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik i samarbete med institutionen för Teknik och Samhälle vid Lunds Tekniska Högskola och avdelningen Trafik och väg.