Johan bor i en studentlägenhet

"Skönt att ha sitt eget”

Studenten Johan trivs bra i sin lägenhet – ett rum med kök på studentområdet Klosterängen i norra Lund.

Johan sitter på en köksstol och pratar med sin sambo som står vid kylen. Foto Kennet Ruona.

Solljuset fyller den lilla lägenheten på Klosterängen i norra Lund. Sedan ett år tillbaka är studentettan Johan och hans sambo Elins hem.

– Jag har bott på korridor, delat lägenhet med en kompis och varit utbytesstudent på Island. Men när jag och min tjej ville flytta ihop var det förstås en egen lägenhet som gällde. Området är lummigt och vilsamt, med motions-spår och grönområde bara ett stenkast bort. Utanför altandörren har de en egen uteplats, med bord och stolar och pallkragar där de odlar kryddor och grönsaker.

– Vi lagar mycket mat själva och då är det inte dumt att bara kunna gå ut och plocka sina egna kryddor. Att dela på 22 kvadrat funkar fint, menar Johan. Ytorna är väldisponerade med rymliga garderober, ordentliga köksskåp och fönsterkarmar där växterna kan frodas.

– Vi är båda miljövetare och tänker hållbart. Att göra sig av med onödiga prylar och bo så här, är framtiden. Vi har det vi behöver, säger Johan som läser en master i miljö- och hälsoskydd för att bli miljöinspektör. När han först flyttade ner till Lund från hemstaden Örnsköldsvik, var han glad över att det var ett korridorsrum han fick tag i.

– Särskilt som ny är det kul att bo så. Jag hade ju flyttat långt och ville uppleva studentlivet. Och Lund är verkligen en fantastisk studentstad. Men nu tycker jag att det är skönt att vi har vårt eget. Även om Klosterängen, som ägs av AF Bostäder, ligger i utkanten av stan går det kvickt att cykla ner till universitetsområdet och centrala Lund.

– Klara dagar ser du över till Köpenhamn härifrån.