Kvalitetssäkring och utveckling av våra utbildningar

Vid Lunds universitet arbetar vi kontinuerligt med att säkra och utveckla kvaliteten på våra utbildningar. Ditt perspektiv som student eller doktorand är viktigt både i planering, och i genomförandet, av kvalitetsarbetet. Till exempel genom att du deltar i diskussioner och svarar på enkäter som bidrar till utvecklingen av din utbildning.

Kursvärderingen – en möjlighet att påverka

Efter varje kurs har du som student möjlighet att fylla i en kursvärdering, där du kan framföra dina åsikter om kursen anonymt. Kursansvarig lärare gör sedan en så kallad kursutvärdering. Det vill säga en skriftlig utvärdering utifrån resultatet i studenternas kursvärderingar samt egna reflektioner om kursens genomförande.

Denna sammanställning leder sedan till förbättringar i utbildningen. Din återkoppling är alltså mycket viktig för vårt kvalitetsarbete!

Din kår organiserar student- och doktorandinflytandet på din utbildning

För var och en av universitetets nio fakulteter finns en studentkår som organiserar studentinflytandet. För doktorander finns Lunds Doktorandkår och Teknologkåren. Kårerna utser bland annat representanter till förtroendeposter, till exempel studentrepresentanter i fakultets-, institutions- och programstyrelser.

Kårerna samordnar och utbildar sina representanter, och samarbetar genom paraplyorganisationen Lunds universitets studentkårer (LUS). LUS tillsätter studentrepresentanter på universitetsnivån, till exempel universitetsstyrelsen och den gemensamma utbildningsnämnden.

Du som student eller doktorand kan bidra till kvalitetsarbetet på universitetet genom att engagera dig i din studentkår eller LUS. Vill du bli student- eller doktorandrepresentant? Kontakta din kår!

Hitta din studentkår på studentlund.se

Universitetets system för kvalitetssäkring

Lunds universitet har ett sammanhållet kvalitetssäkringssystem som bygger på en gemensam policy. I policyn anges vilka kriterier som gäller för hög kvalitet vid universitetet. Den kompletteras med föreskrifter som slår fast de praktiska ramarna och ansvarsfördelningen inom universitetet.

Kvalitetssäkring på fakulteterna

Varje fakultet har inom de gemensamma ramarna utvecklat egna rutiner för att kontinuerligt kvalitetssäkra och utveckla sina utbildningar. Anledningen till detta är att Lunds universitet strävar mot ett flexibelt arbetssätt. Det är viktigare för oss att varje utbildning får utvärderas och utvecklas på ett meningsfullt sätt än att alla gör likadant.

Läs mer om fakulteternas kvalitetsarbete på deras egna webbsidor:

Externa kvalitetsutvärderingar

Utöver detta genomförs även externa utvärderingar av hela utbildningar, där utbildningen granskas med hjälp av sakkunniga utanför Lunds universitet. Detta för att säkra att våra utbildningar håller en hög kvalitet.

Åsa Ekberg
Avdelningschef