Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorernas välkomsthälsning

Varmt välkommen till Lunds universitet!

Erik Renström och Lena Eskilsson sitter i trappan inne vid universitetshusets foajé. Foto: Charlotte Carlberg Bärg.
Prorektor Lena Eskilsson och rektor Erik Renström välkomnar dig som ska börja studera i vår. Foto: Charlotte Carlberg Bärg.

Tack för att du har valt att studera vid Lunds universitet!

Och grattis till att du har blivit antagen till din utbildning. Som student är du universitetets viktigaste tillgång och dina perspektiv och erfarenheter kommer att bidra till den samlade kunskap som finns här. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten och vi hoppas att du ska trivas under din studietid. 

Vi ser Lunds universitets ämnesbredd som en styrka och du har många möjligheter under din studietid att läsa ämnen över flera fakulteter. Gränsöverskridande utbildningar och forskningssamarbeten finns på våra campus i Lund, Malmö, Helsingborg och Ljungbyhed. 

Universitetet bedriver världsledande forskning och vi är måna om att utbildningen ska ha stark forskningsanknytning. Du kommer säkert också att märka att universitetet har omfattande samverkan med andra delar av samhället i syfte att ta fram och dela kunskap och idéer.

Som student vid Lunds universitet har du också tillgång till världen genom de 670 partneruniversitet i ett 70-tal länder som vi samarbetar med. Människan står inför samhällsutmaningar som kräver globala lösningar och internationella samarbeten och därför är en viktig del av universitetets vision att ”förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor”.

Även på hemmaplan är det internationella perspektivet ständigt närvarande och Lunds universitet välkomnar varje år fler internationella studenter än något annat svenskt lärosäte.

Men allt är inte studier. Vi vill också välkomna dig till ett universitet där humor, engagemang och gemenskap förenas i ett rikt studentliv med studentkårer, nationer, Akademiska föreningen och en stor mängd studentföreningar. Vid Lunds universitet räknas studenterna som medarbetare och genom studentkårerna är du fullt ut representerad i alla beslutande organ.

Du blir nu student vid ett universitet med anor och traditioner från 1666 men som vinnlägger sig om att också vara förankrat i samtidens och framtidens stora frågor. Så återigen – varmt välkommen till Lunds universitet!

Erik Renström
Rektor vid Lunds universitet                             

Lena Eskilsson
Prorektor vid Lunds universitet