Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studieverkstaden

Vill du förbättra din studieteknik? Eller vill du kanske bli bättre på att skriva akademiska texter? Då kan du vända dig till oss på Studieverkstaden!

Genvägar till sidans innehåll:

Vad kan Studieverkstaden hjälpa mig med?

Till Studieverkstaden kan du vända dig om du behöver råd och hjälp med studieteknik och akademiskt skrivande. Det kan till exempel handla om att hitta ditt sätt att ta in och lagra kunskap eller om att få hjälp med läs- och skrivstrategier.

På Studieverkstaden arbetar språkpedagoger och vi finns tillgängliga för alla universitetets studenter, oavsett om du pluggar i Lund, Malmö, Helsingborg eller Ljungbyhed. 

Nedan kan du läsa mer om skrivträffar, drop-in och föreläsningar som Studieverkstaden arrangerar. Dessutom kan du som är i behov av mer stöd boka en handledningstid.

Föreläsningar under hösten 2022

Under höstterminen 2022 kommer Studieverkstaden hålla i ett flertal öppna föreläsningar med olika teman på både svenska och engelska. Intill varje datum kan du läsa vilket språk som föreläsningen kommer hållas på.

Du anmäler dig till föreläsningarna som hålls på plats i Genetikhuset eller på Campus Helsingborg genom att skicka ett mejl till studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se. Vänligen ange vilket eller vilka tillfälle/tillfällen din anmälan avser. För de digitala föreläsningarna krävs ingen föranmälan.

Studieteknik

Den här föreläsningen riktar sig främst till nya studenter men kan även passa för mer erfarna studenter som känner ett behov av att förbättra sin studieteknik. Föreläsningen handlar bland annat om rutiner och planering, läs- och anteckningsstrategier samt om hur du kan använda repetition för att uppnå bra studieresultat.

 • 14 september klockan 15.15-17-00 (på svenska, Campus Helsingborg)
 • 14 september klockan 15.15-17.00 (på engelska, Genetikhuset, Lund)
 • 15 september klockan 15.15-17.00 (på svenska, Genetikhuset, Lund)
 • 11 oktober klockan 15.15-16.00 (på svenska via Zoom)
 • 27 oktober klockan 15.15-16.00 (på engelska via Zoom)

Effektiva lässtrategier

Denna föreläsning om effektiva lässtrategier tar upp strategier som kan hjälpa dig att bättre förstå och komma ihåg det du läser. Föreläsningen innehåller också tips på anteckningsstrategier, och råd om hur man kan hantera långa litteraturlistor.

 • 21 september klockan 15.15-17.00 (på engelska via Zoom)

Effektiva skrivstrategier

Denna föreläsning om effektiva skrivstrategier ger dig en ökad förståelse för skrivprocessen. Föreläsningen innehåller också användbara strategier för att generera text och för att ta anteckningar.

 • 29 september klockan 15.15-17.00 (på engelska via Zoom)
 • 5 oktober klockan 15.15-17.00 (på svenska i Genetikhuset, Lund)
 • 20 oktober klockan 15.15-16.00 (på svenska via Zoom)

Canvas-föreläsning om studieteknik

Har du svårt att hinna med läsningen? Skjuter du upp pluggandet? Vill du skaffa bättre anteckningsvanor? Då borde du ta del av vår kurs med filmer om studieteknik i lärplattformen Canvas.

Kursen Studieteknik med Studieverkstaden i Canvas (kräver inloggning)

Lästräffar och skrivträffar under hösten 2022

Upplever du att läsandet känns utmanande, och att du kanske inte vet hur du ska ta dig an all kurslitteratur som ska läsas? Eller känner du att du har kört fast i ditt skrivande? Då rekommenderar vi dig att delta i någon av våra lästräffar eller skrivträffar.

Du hittar mer information om träffarna, höstens aktuella datum och hur du anmäler dig på sidan nedan. 

Lästräffar och skrivträffar med Studieverkstaden

Digital drop-in under hösten 2022

Har du korta, specifika frågor som rör ditt skrivande eller studieteknik? Eller vill du bara veta vilken hjälp du kan få av Studieverkstaden? Ta med dig dina frågor och kom till vår digitala drop-in!

Du kan delta vid våra drop-in-tillfällen på tisdagar klockan 11.30–12.30 under höstterminen, från den 30 augusti fram till den 13 december. På drop-in får du träffa en språkpedagog i ett privat breakout room i upp till 15 minuter.

Anslut till vår drop-in via Zoom

Tänk på att du inte kan få respons på din text under drop-in tillfällen. Om du har mer omfattande frågor rekommenderar vi i stället att du bokar en handledningstid.

Så här bokar du en handledningstid

Handledning

Om du upplever att du behöver mer stöd erbjuder vi olika typer av individuell handledning.

Läs- och studiehandledning

Om du vill ha hjälp med att planera dina studier eller hitta bättre lässtrategier för att hinna med all litteratur kan du få vägledning hos oss. Vi förser dig med metoder för effektivare inlärning och goda skrivvanor.

Skrivhandledning

Till oss kan du också komma med frågor och funderingar kring alla typer av inlämningsuppgifter – PM, hemtentor, rapporter, uppsatser och examensarbeten. Du kan kontakta oss när som helst under skrivprocessen, exempelvis om:

 • du har svårt att tolka instruktionerna eller komma igång med skrivandet
 • din text är rörig och svår att arbeta med
 • din tentamen är underkänd eller ska göras om.

Du är också välkommen med specifika frågor om skrivregler eller enskilda ord och meningar. Däremot är vi inga korrekturläsare – vi ger dig i stället råd om hur du kan förbättra ditt språk och ditt skrivande. Tänk på att du endast kan få skrivhandledning 3 gånger per termin och för ett begränsat antal sidor.

Så här bokar du tid för handledning

Du bokar tid för handledning genom vårt bokningssystem TimeCenter. Bokningsbara tider släpps löpande med ungefär fyra veckors framförhållning.

Boka handledningstid med Studieverkstaden

Kontaktinformation

Du bokar en handledningstid med Studieverkstaden genom vårt bokningssystem TimeCenter:

Boka handledningstid med Studieverkstaden

Öppettider:
Måndag-fredag efter tidsbokning.

Vi som arbetar på Studieverkstaden är:
Frida Blomberg
Atli Dungal Sigurdsson
Cecilie Fonnesbech
Ann Kull
Maria Källqvist
Sandra Petersson

Besöksadress:
Genetikhuset, rum 219-222
Sölvegatan 29 B, Lund
Karta på google.se

Campus Helsingborg
Universitetsplatsen 2, Helsingborg
Karta på google.se

Postadress:
Studieverkstaden
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se

Hur lär jag mig skriva fungerande texter?

Det är en fråga som många studenter söker svar på. Universitetet har flexibla nätbaserade kurser i akademiskt skrivande i både svenska och engelska.

Särskilda kurser i språk och akademiskt skrivande