Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studieverkstaden

Studenter som pratar med varandra. Foto: Johan Persson.
Förbättra din studieteknik eller ditt akademiska skrivande hos Studieverkstaden. Foto: Johan Persson.

Välkommen till Studieverkstaden! Hos oss får du tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande.

Studieverkstaden kan stötta dig som studerar på grundnivå eller avancerad nivå när det kommer till studieteknik och akademiskt skrivande. Du kan till exempel vända dig till oss för att få hjälp att hitta effektiva arbetssätt med uppgifter, uppsatser och hemtentor. Vi kan också ge dig tips och råd kring att läsa och ta till sig kurslitteratur. 

Beroende på vad som passar dig erbjuder vi olika typer av stöd – både på plats och digitalt. Varje termin håller vi ett antal föreläsningar på teman som studieteknik och effektiva läs- och skrivstrategier. Du kan också boka tid för handledning med någon av våra språkpedagoger, anmäla dig till någon av våra läs- eller skrivträffar, ta del av vårt digitala utbud eller besöka vår digitala drop-in.

Våra aktiviteter är kostnadsfria och erbjuds på både svenska och engelska. Vi finns tillgängliga för alla universitetets studenter, oavsett om du pluggar i Lund, Malmö, Helsingborg eller Ljungbyhed.
 

Kontaktinformation

För handledning:
Boka handledning med Studieverkstaden

Besöksadress:
Genetikhuset, rum 219-222
Sölvegatan 29 B, Lund
Karta på google.se

Campus Helsingborg
Universitetsplatsen 2, Helsingborg
Karta på google.se

studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se

Föreläsningar

Vid ett antal tillfällen varje termin erbjuder Studieverkstaden föreläsningar som alla studenter vid Lunds universitet är välkomna till. Föreläsningarna erbjuds på både svenska och engelska. De sker digitalt, på plats i Genetikhuset i Lund eller på Campus Helsingborg. 

Våra föreläsningar behandlar tre olika teman:

  • effektiva lässtrategier
  • effektiva skrivstrategier
  • studieteknik.

Mer information om våra föreläsningar, datum och hur du deltar
 

Läs- och skrivträffar

För dig som behöver en arbetsplats och en studiegemenskap med andra studenter finns Studieverkstadens lästräffar och skrivträffar. Dessa kan du delta i om du upplever att läsandet känns utmanande, att du kanske inte vet hur du ska ta dig an all kurslitteratur eller känner du att du har kört fast i ditt skrivande. Här finns också möjlighet att fråga våra språkpedagoger om tips och råd.

Träffarna sker digitalt, på plats i Genetikhuset i Lund eller på Campus Helsingborg. 

Du hittar mer information om träffarna, aktuella datum och hur du anmäler dig på sidan nedan. 

Mer information om våra läs- och skrivträffar, datum och hur du deltar
 

Handledning

Om du behöver handledning när det kommer till studieteknik eller akademiskt skrivande kan du boka en tid hos någon av våra språkpedagoger. Du kan få handledning individuellt eller i grupp, till exempel om ni är flera studenter som skriver en text tillsammans. 

Vid ett handledningstillfälle kan du till exempel få hjälp med

  • att komma i gång med skrivandet 
  • struktur
  • språk och stil.

Vår uppgift är inte att korrekturläsa texter. Däremot kan vi under ett handledningstillfälle ge dig råd om hur du kan förbättra ditt språk och ditt skrivande.

Mer information om handledning och hur du bokar tid
 

Digital drop-in

Har du korta, specifika frågor som rör skrivande eller studieteknik? Eller vill du bara veta vilken hjälp du kan få av Studieverkstaden? Besök vår digitala drop-in!

Drop-in sker alla tisdagar fram till den 13 december klockan 11.30–12.30. På drop-in får du träffa en språkpedagog i ett privat breakout room i upp till 15 minuter.

Anslut till vår drop-in via Zoom

Tänk på att du inte kan få respons på din text under ett drop-in-tillfälle. Om du har mer omfattande frågor rekommenderar vi i stället att du bokar en handledningstid.