Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Alkohol och droger

Olika studier visar att mellan 18 och 25 år är den tid i livet då man dricker mest alkohol. Det är också då man utvecklar sina vuxna alkoholvanor. Det kan därför vara klokt att stanna upp och reflektera över sitt eget drickande. På den här sidan har vi samlat olika länkar som kan vara till din hjälp.

Alkohol är det mest använda och utbredda berusningsmedlet i världen. Alkohol påverkar hela kroppen. Alla alkoholens effekter behöver inte vara negativa, men dricker du för mycket och för ofta ökar riskerna.

Kvinnor tål alkohol sämre än män och blir snabbare berusade. Kvinnor väger i regel mindre än män och kvinnor har en sämre nedbrytning av alkohol i magsäcken. Kvinnokroppen innehåller också mindre vatten och mera fett, vilket gör att alkoholkoncentrationen blir högre.

Alkoholprofilen

Oavsett hur gammal du är så kan det alltid vara värt att fundera över hur du dricker och hur mycket. Ibland kan man också uppleva att någon i ens omgivning dricker för mycket.

Du kan testa dina och andras alkoholvanor på alkoholprofilen.se

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen.se är en webbplats för den som vill minska sitt eget drickande eller känner oro för någon som dricker för mycket. Alkoholhjälpen innehåller 37 avsnitt och hundratals tips. Som användare väljer du ett anonymt alias och bestämmer själv när och hur du vill använda programmet.

Alkoholfeedback

Studerande vid högskolan i Sverige har den högsta alkoholkonsumtionen jämfört med alla andra åldersgrupper, därför tycker vi på Studenthälsan att det är viktigt att erbjuda alla nya studenter ett alkoholtest.  

Studenthälsan skickar regelbundet ut en inbjudan till ett stort antal studenter att göra en alkoholfeedback. Om du får inbjudan, ta chansen att testa dina alkoholvanor och jämför dig med andra studenter! Testet är ett snabbt sätt att testa dina levnadsvanor och få en analys med personlig feedback. Du får personligt anpassade råd och konkreta tips och verktyg som stöd till förändring som baseras på dina svar i testet.

Testerna är framtagna av Preben Bendtsen, professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet.

Klicka här för att komma till testet livsstilsanalys.se

Vuxna barn till alkoholister

Hur brukar det se ut i familjen? (PDF 30 kB - Nytt fönster)

Nämndemansgården

Droginformation

Rådgivningsbyrån riktar sig till alla, oavsett ålder; som har missbruksproblem eller som har anhöriga eller vänner med missbruksproblem. Rådgivningsbyrån erbjuder bland annat förebyggande arbete genom undervisning, studiebesök och handledning. Även rådgivning per telefon eller personligt besök och eftervård.

Rådgivningsbyrån finns på Baravägen 1 i psykiatrihuset i Lund.

Telefon: 046-17 89 30

Rådgivningsbyrån

Sidansvarig:

Vinglas som hänger i ställning i sin fot.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen