Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Problematiska matvanor och ätstörningar

Om du upplever att du har ett problematiskt förhållande till mat kan det handla om en ätstörning. Här kan du läsa mer om tecken på ätstörningar, vad du själv kan göra samt när och hur du bör gå till väga för att söka hjälp.

Oftast tänker en person med en ätstörning mycket på sin kropp, sin vikt och på mat – till exempel när och vad som ska ätas. Dessa tankar är ofta negativa och brukar uppta en stor del av vardagen och påverkar personens mående både psykiskt, fysiskt och socialt.

Tecken på ätstörningar

  • De negativa tankarna på kroppsform och mat tar mycket kraft och energi.
  • Du är kritisk och missnöjd med din kropp (till exempel i form av äckel eller självförakt), även om du utåt sätt har en sund fysik, och vikten och kroppsformen blir avgörande för hur du värderar dig själv. 
  • Du kanske försöker göra dig av med den energi du fått i dig, till exempel genom överdriven träning (ofta på ett tvångsmässigt sätt), självframkallade kräkningar, fasta eller genom att äta en restriktiv diet.
  • Du har en mycket stark rädsla för viktuppgång och en stark önskan om viktnedgång. 
  • Du delar in mat i förbjuden/farlig mat, i relation till tillåten mat.
  • Du kan få ångest av att äta normalstora portioner.
  • Det är inte ovanligt med ett starkt sug efter att hetsäta sådant som du anser vara onyttigt. Många upplever att man tappar kontrollen över sitt ätande.

Det är inte ovanligt att studenter tänker på sin vikt, provar olika dieter eller träningsformer, eller får dåligt samvete efter att man ätit något onyttigt. Men det betyder inte att alla utvecklar en ätstörning.

Men om du tänker mycket på din kropp och vad du äter på ett negativt sätt kan det röra sig om en ätstörning. Du kan kontakta Studenthälsan för hjälp och stöd. Det är bra om du söker hjälp så snart som möjligt. Ju längre tiden går, desto svårare kan det bli att komma till rätta med problemen.

Om du misstänker att du har, eller håller på att utveckla en ätstörning, kan du göra ett test på Ätstörning.se. Det kan ge dig en fingervisning om ditt mående.

Gör testet om ätstörningar på Ätstörning.se

Vad kan jag göra själv?

Du kan börja med att läsa och ta reda på information och råd om ätstörningar och hur de behandlas. Ta del av självhjälpsböcker och undvik information om dieter och viktminskning. Det kan vara ett bra första steg mot att söka hjälp.

Fördjupad information om ätstörningar på Ätstörning.se

När bör jag söka hjälp och var finns hjälp att få?

Sök vård så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning. Det kan vara svårt att komma över en ätstörning på egen hand, även om det kan gå med hjälp av att läsa på om ätstörningar och ändra sina mönster. 

Att komma till insikt om att du har ett problem och att du behöver hjälp av andra är ett stort och viktigt steg. Redan där har du startat tillfrisknandeprocessen. Behöver du stöd kan du boka en tid hos oss på Studenthälsan. Vi tar dock inte emot personer med medicinsk undervikt. Då hänvisar vi dig i stället till din vårdcentral.

Boka en tid hos Studenthälsan

Du hittar information om kontaktuppgifter till din närmaste vårdcentral på 1177.se

Hitta din närmaste vårdcentral på 1177.se

Har du tidigare haft kontakt med psykiatrin för problem med ätstörningar och behöver hjälp igen, ska du kontakta ätstörningsmottagning i psykiatrin i Skåne.

För dig som är anhörig till någon med en ätstörning

Du som är närstående (eller själv har en ätstörning) kan kontakta riksföreningen mot ätstörningar Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.

Besök Frisk och fris webbplats

Även Shedo är en ideell förening som kan ge stöd åt drabbade och anhöriga. 

Information om ätstörningar och stöd åt drabbade och anhöriga - Shedo.se
 

Kontaktinformation

Studenthälsan
Telefon:
046-222 43 77

Receptionens telefontider:

Måndag–onsdag och fredag 08.30–09.30
Torsdag 08.30–09.00

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Besöksadress:
Sandgatan 3
Lund

Postadress:
Lunds universitet
Studenthälsan
Box 117
221 00 LUND

Se karta på google.se

För dig som pluggar på LTH eller Medicinska fakulteten:

Utöver Studenthälsan finns också stöd att få via kuratorerna på LTH eller Medicinska fakulteten.

Kontaktuppgifter till kuratorerna på LTH

Information om kuratorn på Medicinska fakulteten

För dig som är doktorand:

Vänd dig till Företagshälsovården

För dig som är anställd, representant för en studentkår eller annan organisation:

Information om Studenthälsan - Medarbetarwebben.lu.se

Lästips

  • Mattillåtet av Gisela van der Ster
  • Att övervinna hetsätning av Christopher G. Fairburn (andra utgåvan)
  • När det hälsosamma blir ohälsosamt av Evelina Linder och Erika Nyman Carlsson