Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentliv – Engagera dig!

Lunds studentliv är unikt och erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser, sida vid sida med dina studier. Här finns ett brett utbud av allt från kultur och nöjen till studentpolitik och sport.

Nationer, kårer och Akademiska föreningen

Vad är nationer och kårer för något? En förenklad förklaring är: kårerna jobbar med det studentpolitiska, nationerna det sociala och Akademiska föreningen med det kulturella i det som är studentstaden Lund. Alla organisationerna har många aktiviteter för dig att engagera dig i. Som student och medlem i Studentlund är du automatiskt medlem i Akademiska Föreningen. Då är du samtidigt medlem i en kår och en nation och får tillgång till hela Studentlunds utbud av studierelaterad och social verksamhet. 

Nationer, kårer och Akademiska föreningen

Studentföreningar

Det finns en mängd studentföreningar som kretsar kring livet vid Lunds universitet. De drivs av och för studenter och kan vara till för musik, teater, politik, religion och mycket annat. Ofta har föreningarna olika informationskvällar och uppstartsmöten i början av vårterminen och höstterminen. En del föreningar är knutna till Akademiska Föreningen, men inte alla. 

Studentföreningar

Sport, motion och idrott

I Lund finns massor av möjligheter för dig som vill idrotta eller motionera. Här kan du utöva allt från ridning, kampsport och dans till hockey och amerikansk fotboll. I Lund finns också Gerdahallen, ett träningscenter som lockat generationer av Lundastudenter.

Sport, motion och idrott

Lundakarnevalen

Vart fjärde år vaknar Lundakarnevalen till liv och skapar kaos och kreativitet när tusentals frivilliga studenter bjuder på små och stora spex, revyer, cirkusföreställning, kabaré och konserter. Ingen vill väl missa det stora karnevalståget som lockar hundratusentals åskådare? Våren 2026 får vi njuta av Lundakarnevalen igen.

Scen ur en pjäs för barn från Lundakarnevalen 2022.
Barnföreställningen "Hotell Electrolyx" från Lundakarnevalen 2022.

Engagemang inom universitetet

Visste du att det finns uppdrag för studenter vid flera av universitetets verksamheter? Studentambassadörerna jobbar med att bemanna mässmontrar, hålla seminarier, åka ut till skolor för att berätta om våra utbildningar eller lägga upp innehåll på Instagram. Som internationell mentor får du träffa människor från hela världen och hjälpa internationella studenter att komma in i sin nya vardag. Du som vill stötta andra studenter i deras studier kan bli SI-ledare, mentor eller anteckningsstöd. Att vara studerandeskyddsombud innebär att du företräder dig och dina studiekamrater i arbetsmiljöfrågor. 

Fritid och kultur i städerna

Det finns även en hel del fritidsaktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av. Läs mer på kommunernas webbplatser:

LU i sociala medier

Hur är det att vara student vid Lunds universitet? Möt våra studenter i flera kanaler. 

Studenterna Hugo och Rebecca delar med sig av tips på hur du hittar vänner för livet under studietiden på Lunds universitet.