Arbeta som mentor eller anteckningsstöd

Du som har studerat ett par terminer – varför inte hjälpa en student med funktionsnedsättning, genom att vara mentor? Du kan även arbeta som anteckningsstöd och dela dina anteckningar med studenter som har beslut om pedagogiskt stöd.

Två tjejer pluggar vid ett bord. Foto: Kennet Ruona

Det finns många olika funktionsnedsättningar som kan försvåra studierna, exempelvis ADHD, autismspektrumtillstånd, dyslexi samt syn- och hörselnedsättning. Studenter med funktionsnedsättning kan få en rad olika stödåtgärder för att ges liknande möjligheter som studenter utan funktionsnedsättning. En stödåtgärd är att få hjälp av en mentor.

Att arbeta som mentor

Genom att arbeta som mentor kan du medverka till att förbättra studiesituationen för en student med behov av pedagogiskt stöd och samtidigt få viktiga erfarenheter.

Vad innebär det att arbeta som mentor?

Mentorns roll beror till stor del på vilket stödbehov studenten har. Det handlar vanligtvis om att hjälpa till med att strukturera, planera och organisera studierna. Det kan röra sig om att sortera och prioritera bland uppgifter och inläsning, sätta delmål och göra veckoplaneringar. Ibland kan mentorn även fungera som ett bollplank och en diskussionspartner.

Mentorn fungerar inte som en handledare eller lärare och det är alltid studenten själv som genomför sina studier.

Uppdraget som mentor omfattar vanligtvis en till två timmar per vecka och ersättningen är 120 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Vad krävs för att bli mentor?

För att börja arbeta som mentor är det önskvärt att du studerat några terminer och att du själv har en väl fungerande studiesituation. Vi ser gärna att du också har följande meriter/egenskaper:

• God förmåga att planera och strukturera
  • Lugn, trygg och tålmodig person
  • Erfarenhet av att motivera och coacha
  • Kännedom om hur funktionsnedsättningar kan påverka studiesituationen

Det är ofta lärorikt att arbeta som mentor och kan även vara meriterande efter avslutande studier. När ditt uppdrag avslutas kan du efter förfrågan få ett intyg från Pedagogiskt stöd.

Anmäl ditt intresse

Du ansöker genom att göra en intresseanmälan via formuläret nedan. Därefter kommer du att bli kontaktad av Pedagogiskt stöd för mer information.

Fyll i en intresseanmälan för att arbeta som mentor

Det är viktigt att du har ett svenskt personnummer för att kunna börja arbeta som mentor.

Information om arbetet som mentor

I dokumentet Mentorhandboken finns viktig information om mentorsuppdraget och verktyg som du kan ha användning av i ditt framtida arbete som mentor.

Mentorshandboken på Specialpedagogiska skolmyndigheten

Om du redan arbetar som mentor har vi samlat all praktisk information för dig på vår informationssida.

Information för nuvarande mentorer vid Lunds universitet

Att arbeta som anteckningsstöd

Anteckningsstödet för anteckningar från föreläsningar/seminarier och delar de anteckningar som förts med en eller flera studenter som har beslut om pedagogiskt stöd.

Vad innebär det att arbeta som anteckningsstöd?

Arbetstiden omfattas av schemalagda föreläsningar/seminarier och ersättningen är 45 kronor per timme inklusive semesterersättning. Detta gäller oavsett hur många studenter som får anteckningarna. Ersättningen baseras på att du delar dina anteckningar.

Hur blir jag anteckningsstöd?

Vanligtvis brukar studenter med beviljat pedagogiskt stöd, fråga runt bland sina kursare om någon vill vara deras anteckningsstöd. Om du saknar någon att anteckna åt, men gärna vill arbeta som anteckningsstöd, kan du börja med att fråga dina kursare eller studievägledarna på din institution.

Du kan också mejla att du är intresserad samt vad du studerar till registreringpedstod [at] stu [dot] lu [dot] se, så informerar vi berörd samordnare om att du finns tillgänglig.

För att arbeta som anteckningsstöd är det en fördel om du är en strukturerad person. Det är bra om du förbereder dig genom att gå igenom relevant kurslitteratur inför föreläsningen. Då blir det lättare att föra anteckningar. Det är dessutom en lämplig studieteknik som är till hjälp i dina egna studier.

Registrera dig som anteckningsstöd

Du registrerar dig som anteckningsstöd genom att skicka in nedanstående information till e-postadressen registreringpedstod [at] stu [dot] lu [dot] se.

• Namn
  • Adress
  • Postnummer och postort
  • Namn på student/studenter som ska motta anteckningar
  • Kurstitel och kurskod
  • Termin

Därefter kommer du att bli kontaktad med information om hur timrapporteringen går till och vilka underlag som krävs för att lönen ska utbetalas.

Kontakta Pedagogiskt stöd

Ställ dina frågor som rör mentorsarbete till:

Liselott Eriksson
Mentorskoordinator Pedagogiskt stöd
infopedstod [at] stu [dot] lu [dot] se

Ställ dina frågor som rör anteckningsstöd till:

Charlotte Marklund
Administratör
registreringpedstod [at] stu [dot] lu [dot] se

Frågor som gäller löneutbetalning:

Statens Servicecenter
www.statenssc.se