Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bli internationell fadder

Du kan vara fadder åt internationella studenter

Varje år tar Lunds universitet emot tusentals internationella studenter från hela världen. Universitetets internationella faddrar spelar en viktig roll när de internationella studenterna ska komma in i livet i Lund och Sverige.

Internationella faddrar

Anmäl dig till att bli internationell fadder

Anmälan för att bli internationell fadder våren 2023 är nu öppen. Sista datum för anmälan är den 11 november.

Anmäl dig som internationell fadder våren 2023 –survey.mailing.lu.se

Om du har anmält dig till att bli internationell fadder våren 2023 kommer du att bli inbjuden till ett informationsmöte som äger rum under hösten.

Om du har frågor, kontakta fadderansvarig på fadderi [at] er [dot] lu [dot] se

Varför borde jag bli internationell fadder?

Som internationell fadder utgör du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din faddergrupp och studentlivet i Lund. Du får träffa studenter från hela världen och lära känna nya vänner. Att vara fadder kan innebära allt från att möta studenter vid stationen när de först kommer till Lund, träffas för en kväll på nation till att förklara vad svensk kultur är. Engagemang i ett internationellt sammanhang är en erfarenhet och en merit som kan lyftas fram när du söker jobb.

För att vara internationella fadder krävs att du är registrerad som student vid Lunds universitet.

Fadderiet – så fungerar det

Att vara fadder kan kännas som en utmaning, men du är aldrig ensam. Du blir indelad i en faddergrupp bestående av 4–5  faddrar och 20–30 internationella studenter. Tillsammans med de andra faddrarna i gruppen organiserar du sociala aktiviteter för de nya studenterna.

Ditt fadderskap sträcker sig över hela terminen och det är viktigt att de internationella studenterna inte bara har kontakt med sina faddrar i början av terminen, utan under hela sin vistelse. Många studenter finner sig tillrätta på några veckor, andra behöver lite mer tid. Eftersom behovet av faddergruppernas arbete är allra störst när de internationella studenterna anländer är det bra om alla faddrar i en grupp är närvarande under introduktionsveckorna och under de första veckorna av terminen. Det är du, tillsammans med de andra faddrarna i gruppen, som bestämmer gruppens schema och aktivitetsnivå.

Förslag på faddergruppsaktiviteter

I faddrarnas roll ingår att ordna aktiviteter för de internationella studenterna. Det rekommenderas starkt att anordna en stadsvandring med sin faddergrupp, helst redan samma vecka som Arrival Day, så att utbytesstudenterna snabbt känner sig hemma i Lund. Fadderaktiviteterna anpassas efter Folkhälsomyndighetens rådande föreskrifter och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.

Förslag på andra aktiviteter:

 • Gör utflykter till stranden, landsbygden, Malmö och Köpenhamn.
 • Spela brännboll, kubb eller bowling och titta på fotboll- eller hockeymatcher.
 • Gå på teater, spex eller konserter.
 • Gå på nation, sittningar eller fester och anordna middagar, fika, pubrunda eller picknick.

Fadderintyg

I slutet av terminen tilldelas alla faddrar som uppfyllt kriterierna för fadderskapet ett officiellt fadderintyg. För att uppfylla kriterierna måste man som internationell fadder ha:

 • Signerat en Code of Conduct.
 • Deltagit i en Information session.
 • Skickat ut ett Welcome e-mail.
 • Arrangerat och deltagit i ett bestämt antal aktiviteter för sin grupp under mottagningsveckorna och under terminstid.
 • Skickat in två uppföljningsrapporter.

Erfarenheter av fadderprogrammet – internationella studenter berättar

Arrival Day

Arrival Day är den officiella välkomstdagen för universitetets nya internationella studenter. Som fadder har du möjlighet att hjälpa till och välkomna de nya studenterna till Lund.

Hösten 2021 anordnas två Arrival Days, och du kan välja om du vill arbeta en eller två dagar. Du väljer också vilka arbetspass du kan arbeta, kl. 8.00–15.00 eller kl. 15.00–21.00, eller kanske hela dagen kl. 8.00–21.00. Du kan även välja vilken station du vill hjälpa till på.

Alla som hjälper till under Arrival Day bjuds givetvis på mat och fika under dagen och du får garanterat en rolig och minnesvärd dag. De faddrar som har hjälpt till under Arrival Day får en gåva som tack för sin insats.

Stationer under Arrival Day

 • Stationsvärd Kastrup – Du hjälper studenterna med att köpa biljetter och visar dem till rätt tåg.

 • Stationsvärd Lund – Du tar emot studenterna på Lunds centralstation, visar studenterna till minibussarna och hjälper dem med bagaget.

 • Förare – Du skjutsar studenterna till de områden där de ska bo (till exempel Sparta eller Ulrikedal). Du behöver bara koncentrera dig på körningen. En medföljande bussvärd agerar vägvisare.

 • Bussvärd – Du åker med i en minibuss tillsammans med föraren. Du är utrustad med detaljrika kartor samt en mobiltelefon med en walkie-talkie app, med vilken du kommunicerar med busschefen. Du välkomnar studenterna till Lund och hjälper dem packa in och ut bagage från minibussen.

 • Bagagerum – Du arbetar i bagagerummet på Arrival Day och tar emot och lämnar ut studenternas bagage.
   
 • Check-in – Du är stationerad på Arrival Day vid incheckningsdisken. Där checkar du in studenterna vid Lunds universitet.
   
 • Husvärd – Du hjälper de internationella studenterna att hitta rätt bland de olika tjänsterna tillgängliga på Arrival Day, svarar på frågor och ser till att studenterna väntar vid rätt busskylt och kommer på rätt minibuss.

Introduktionsveckorna

Under de internationella studenternas första veckor i Sverige satsar vi lite extra på att introducera dem till livet som student vid Lunds universitet. Faddrar kan under dessa veckor välja att hjälpa till på en del av aktiviteterna som anordnas. Nedan följer beskrivningar av de aktiviteter där du som fadder behövs.

 • Utflykterna - Under introduktionsveckorna arrangeras uppskattade utflykter till platser runtom i Skåne. Med inhyrda bussar gör vi turer till natur och kultur. Din uppgift som fadder är att, tillsammans med andra faddrar, ansvara för att hålla tiden samt se till att studenterna har det trevligt under utflykten. Förhoppningen är att kunna utföra dessa utflykter även hösten 2021, men utflykterna kan komma att ändras eller ställas in till följd av pandemin.
   
 • Treasure Hunt är en skattjakt i Lund där alla faddergrupper deltar i olika utmaningar och samtidigt lär känna kårer, nationer och andra studentorganisationer. Det här är ett perfekt tillfälle för medlemmarna i din faddergrupp att lära känna varandra! Kanske kan ni redan i förväg bestämma lagnamn och utklädnad och följa upp skattjakten med en grillkväll eller fika. Treasure Hunt arrangeras bara under introduktionsprogrammet i augusti. Till följd av den pågående pandemin har Treasure Hunt ersatts av en virtuell Mentor Group Challenge där utmaningarna anpassas efter rådande läge och rekommendationer.
   
 • Under Sport’s Day tävlar återigen alla faddergrupper mot varandra och de nya internationella studenterna har möjlighet att prova på olika typer av utomhussporter och lekar. Sports Day arrangeras bara under introduktionsprogrammet i augusti. Förhoppningen är att även kunna arrangera Sports Day hösten 2021, men detta kan komma att ställas in till följd av pandemin.

Därför vill man bli internationell fadder – faddrar berättar

Anpassningar till följd av pågående pandemi

Fadderprogrammets upplägg anpassas löpande i enlighet med Folkhälsomyndighetens rådande föreskrifter och rekommendationer. Till följd av detta har fadderprogrammet genomförts på distans under vårterminen 2021. Vid ett inledande informationsmöte får samtliga deltagare en genomgång av fadderprogrammets riktlinjer med anledning av covid-19. Därefter uppdateras samtliga faddrar vid eventuella ändringar i riktlinjerna.

Kontaktinformation

Fadderansvarig. Foto.

Victor Åstrand

Fadderansvarig
fadderi [at] er [dot] lu [dot] se

International Desk/ Studentreceptionen
Telefon: 046-222 01 00
Kontaktuppgifter & öppettider

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund

Postadress:
International Desk
Box 117
221 00 Lund