Bli internationell fadder

Du kan vara fadder åt internationella studenter

Varje år tar Lunds universitet emot tusentals internationella studenter från hela världen. Universitetets internationella faddrar spelar en viktig roll när de internationella studenterna ska komma in i livet i Lund och Sverige.

Internationella faddrar

Anmäl dig till att bli internationell fadder hösten 2021!

Ansökningsperioden för hösten 2021 är nu öppen. Ansökan stänger den 22 April 2021.

Gör din ansökan via Sunet för att bli internationell fadder höstterminen 2021

Om du har frågor, kontakta fadderansvarig på fadderi [at] er [dot] lu [dot] se

Varför borde jag bli internationell fadder?

Som internationell fadder utgör du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din faddergrupp och studentlivet i Lund. Du får träffa studenter från hela världen och lär känna nya vänner. Att vara fadder kan innebära allt från att möta studenter vid stationen när de först kommer till Lund, träffas för en kväll på nation till att förklara vad svensk kultur är. Utöver att vara en kul erfarenhet ses det även som en kvalifikation vid utbytesstudier.

För att vara internationella fadder krävs att du är registrerad som student vid Lunds universitet.

Fadderiet – så fungerar det

Att vara fadder kan kännas som en stor utmaning, men du är aldrig ensam. Du blir indelad i en faddergrupp bestående av 5–7  faddrar och 20–30 internationella studenter.   Tillsammans med de andra faddrarna i gruppen organiserar du sociala aktiviteter för de nya studenterna.

Ditt fadderskap sträcker sig över hela terminen och det är viktigt att de internationella studenterna inte bara har kontakt med sina faddrar i början av terminen, utan under hela sin vistelse. Många studenter finner sig tillrätta på några veckor, andra behöver lite mer tid. Eftersom behovet av faddergruppernas arbete är allra störst när de internationella studenterna anländer är det bra om alla faddrar i en grupp är närvarande under introduktionsveckorna och under de första veckorna av terminen. Det är du, tillsammans med de andra faddrarna i gruppen, som bestämmer gruppens schema och aktivitetsnivå.

Förslag på faddergruppsaktiviteter

I faddrarnas roll ingår att ordna aktiviteter för de internationella studenterna. Det rekommenderas starkt att anordna en stadsvandring med sin faddergrupp, helst redan samma vecka som Arrival Day, så att utbytesstudenterna snabbt känner sig hemma i Lund.

Här är andra förslag på aktiviteter:

 • Gör utflyter till stranden, landsbygden, Malmö och Köpenhamn
 • Spela brännboll, kubb eller bowling och titta på fotboll- eller hockeymatcher
 • Gå på teater, spex eller konserter
 • Gå på nation, sittningar eller fester och anordna middagar, fika, pubrunda eller picknick

Fadderintyg

I slutet av terminen tilldelas alla faddrar som uppfyllt kriterierna för fadderskapet ett officiellt fadderintyg. För att uppfylla kriterierna måste man som internationell fadder ha:

 • Signerat en code of conduct
 • Deltagit i en s k information session
 • Skickat ut ett Welcome E-mail
 • Arrangerat och deltagit i ett bestämt antal aktiviteter för sin grupp under mottagningsveckorna och under terminstid
 • Skickat in två uppföljningsrapporter

Det officiella fadderintyget kan användas vid bland annat ansökan till utbytesstudier eller till arbeten. I många fall räknas det som en merit att ha arbetat som fadder när man själv söker en utbytesplats utomlands.

Erfarenheter av fadderprogrammet – internationella studenter berättar

Arrival Day

Arrival Day är den officiella välkomstdagen för universitetets nya internationella studenter. Som fadder har du möjlighet att hjälpa till och välkomna de nya studenterna till Lund.

Du kan välja att anmäla dig till ett pass (8.00–15.00 eller 15.00–21.00) eller att arbeta under hela dagen klockan 8.00–21.00. Du kan även välja vilken station du vill hjälpa till på. Alla som hjälper till under Arrival Day bjuds givetvis på mat och fika under dagen och du får garanterat en rolig och minnesvärd dag. Det anordnas även en sittning för de faddrar som har hjälpt till under Arrival Day. Nedan finner du beskrivningar över de olika stationerna.

 • Stationsvärd Kastrup – Du hjälper studenterna med att köpa biljetter och visar dem till rätt tåg.

 • Stationsvärd Lund – Du tar emot studenterna på Lunds centralstation, visar studenterna till minibussarna och hjälper dem med bagaget.

 • Förare – Du skjutsar studenterna till de områden där de ska bo (till exempel Sparta eller Ulrikedal). Du behöver inte hitta i Lund, utan den bussvärd som följer med dig under dagen agerar vägvisare Du behöver bara koncentrera dig på körningen.

 • Bussvärd – Du åker med i en minibuss tillsammans med föraren. Du är utrustad med detaljrika kartor samt en mobiltelefon med en walkie-talkie app, med vilken du kommunicerar med busschefen. Du välkomnar studenterna till Lund och hjälper dem packa in och ut bagage från minibussen.

 • Bagagerum – Du arbetar i bagagerummet på Arrival Day och tar emot och lämnar ut studenternas bagage.
   
 • Check-in – Du är stationerad på Arrival Day vid incheckningsdisken. Där checkar du in studenterna vid Lunds universitet.
   
 • Husvärd – Du hjälper de internationella studenterna att hitta rätt bland de olika tjänsterna tillgängliga på Arrival Day, svarar på frågor och ser till att studenterna väntar vid rätt busskylt och kommer på rätt minibuss.

Introduktionsveckorna

Under de internationella studenternas första veckor i Sverige satsar vi lite extra på att introducera dem till livet som student vid Lunds universitet.  Faddrar kan under dessa veckor välja att hjälpa till på vissa av aktiviteterna som anordnas. Nedan följer beskrivningar av de aktviteter där du som fadder behövs.

 • Utflykterna - Under introduktionsveckorna arrangeras uppskattade utflykter till platser runtom i Skåne. Med inhyrda bussar gör vi turer till natur och kultur Din uppgift som fadder är att, tillsammans med andra faddrar, ansvara för att hålla tiden samt se till att studenterna har det trevligt under utflykten.
   
 • Rektorns välkomstmottagning, “Welcome Reception”, arrangeras under högtidliga former under introduktionsveckorna varje termin. I dina uppgifter som fadder under välkomstmottagningen ingår att ställa i ordning och servera dricka och tilltugg till alla studenter samt plocka i ordning när mottagningen är över.
   
 • Treasure Hunt är en skattjakt i Lund där alla faddergrupper deltar i olika utmaningar och samtidigt lär känna kårer, nationer och andra studentorganisationer. Det här är ett perfekt tillfälle för medlemmarna i din faddergrupp att lära känna varandra! Kanske kan ni redan i förväg bestämma lagnamn och utklädnad och följa upp skattjakten med en grillkväll eller fika. Treasure Hunt arrangeras bara under introduktionsprogrammet i augusti.
   
 • Under Sport’s Day tävlar återigen alla faddergrupper mot varandra och de nya internationella studenterna har möjlighet att prova på olika typer av utomhussporter och lekar. Sports Day arrangeras bara under introduktionsprogrammet i augusti.

Därför vill man bli internationell fadder – faddrar berättar

Anpassningar till följd av pågående pandemi

Upplägget av fadderprogrammet har anpassats enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Den största och viktigaste anpassningen är att storleken på faddergrupperna har minskats till 15–20 internationella studenter, från tidigare 20-30 studenter. Utöver det har samarbetet mellan grupperna begränsats, utomhusaktiviteter uppmuntrats och aktiviteter där alkohol kan förekomma förbjudits. Vid ett informationsmöte får samtliga deltagare en genomgång av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hur man i arbetet som fadder bör förhålla sig till dem.

Kontaktinformation

Fadderansvarig Siri Blomberg. Foto.

Siri Blomberg

Fadderansvarig
fadderi [at] er [dot] lu [dot] se

International Desk/ Studentreceptionen
Telefon: 046-222 01 00
Kontaktuppgifter & öppettider

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund

Postadress:
International Desk
Box 117
221 00 Lund