Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johannes Pomahazi - Spanien

”Ett år i Granada är som hela livet under ett år”

Varför valde du att läsa utomlands?
Jag hade en önskan om att läsa utomlands redan under gymnasietiden och delvis på grund av min önskan föll mitt studieval på Kandidatprogrammet i Europastudier. Jag har alltid haft en passion för Spanien och det spanska språket så att valet föll på Zaragoza och senare Granada var ganska självklart när termin 5 närmade sig. När flyget lyfte mot Spanien och Zaragoza kände jag att äventyret började på riktigt och magkänslan sade att jag gjort precis rätt val.

Hur var det att läsa utomlands?
Till en början var det jobbigt att komma till ett nytt land. Ena dagen sitter du i trygga Sverige där språket är ditt eget och nästa dag vaknar du upp i ett helt annat land med ett främmande språk. Visserligen hade jag studerat spanska ett år i Lund innan avfärd men det är alltid annorlunda när du ska använda ett språk i praktiken. Allt eftersom tiden gick blev det lättare med språket och i slutet av vistelsen kände jag mig riktigt bekväm med spanskan. Lärarna i Spanien känner till vem som är utbytesstudent och har överseende med språket, vilket är skönt.

Jag hade möjligheten att vara 6 månader i Zaragoza och därefter 6 månader i Granada. Uppfattningen jag fick från båda städerna och dess universitet var att det handlade mer om att lägga allt på minnet för att sedan skriva ner det på papper under salstentorna. I Sverige, åtminstone i Lund, känns det som att studenterna tillåts tänka mer fritt och diskutera i de olika ämnena. Dessutom var inte arbetsbördan under kurserna i Spanien speciellt jämt fördelad. Ibland var det alldeles för mycket att göra och ibland knappt något alls. På universiteten i Spanien är ofta föreläsningarna obligatoriska, medan man i Lund får ta mycket mer ansvar själv för sina studier.

Berätta om dina bästa upplevelser.
Jag har många starka upplevelser så det är svårt att säga vilka som är bäst.

Utbildningsmässigt anser jag att min språkliga utveckling är den bästa upplevelsen. Att i slutändan kunna prata och skriva på spanska utan att behöva tänka är en skön känsla. Det är som att en ny värld med flera möjligheter öppnas. Hade jag inte åkt till Spanien hade jag aldrig lärt mig spanska så bra och snabbt. Så jag är glad att jag tog chansen.

På det personliga planet måste det bästa vara alla de hundratals nya människor från hela världen som jag lärt känna och fått äran att dela min tid med. Tillsammans blir man som en familj. Man reser, festar, studerar, skrattar och gråter tillsammans. Spanien var min dröm, och jag fick leva den. Sol, god spansk mat, kultur, fotboll, resor till Portugal, Marocko, Ibiza och andra spanska städer… Det kan inte bli bättre!

Skulle du rekommendera andra att läsa utomlands?
Det har varit en upplevelse utöver det vanliga för mig. Jag utvecklades otroligt mycket som person på alla plan och jag lärde mig ett nytt språk. Jag önskar att alla fick uppleva det jag upplevde och därför har jag ett råd till alla som funderar: fundera inte för mycket. Språklig förbättring samt vänner och minnen för livet är inget man vill gå miste om. Dagarna är hektiska och där finns otroligt mycket roliga saker att göra. Ta chansen och åk! När jag kom till Granada sa de ”ett år i Granada är inte ett år i livet, utan hela livet under ett år.” Och nu när jag tänker tillbaka på det så kan jag inte annat än att hålla med.

 

Intervjun genomfördes hösten 2014

Johannes Pomahazi - huvudbild

Namn: Johannes Pomahazi

Utbildning: Europastudier

Utbytesland: Spanien

Utbytesuniversitet: Universidad de Zaragoza & Universidad de Granada

Period: Våren 2014 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen