Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mathilda Ahl - Storbritannien

”Jag trodde inte att det skulle vara så stor skillnad!”

Varför valde du att läsa utomlands?

Jag tyckte det vore en väldigt bra erfarenhet, man får träffa nya människor i nya miljöer och se hur man klarar av det. Jag ville också ta chansen att utveckla min engelska, både skriftligt och muntligt.

Hur var det att studera i Storbritannien?
Det var roligt, man träffar mycket nya människor och får möta en annan kultur. Jag tänkte innan jag åkte att det nog inte skulle vara några större skillnader att åka till England, men ack så fel jag hade. Trots att det inte ligger så långt borta var skillnaderna mellan det engelska och svenska samhället stora. Till exempel har de en helt annan matkultur. Det var i princip omöjligt att hitta mörkt bröd, rostat ljust bröd ska det vara. Dessutom mycket friterad mat, kakor och godis.

Undervisningen var också annorlunda. I Sverige arbetar vi mycket med grupparbeten och gruppdiskussioner medan det i Newcastle var mer individuella arbeten och fler föreläsningar. Om man ser specifikt till biomedicinutbildning är vi i Lund, mer forskningsinriktade och vi har mer praktiskt arbete under utbildningen. I Newcastle var de mer kliniskt inriktade, något jag tyckte var väldigt intressant eftersom det är en bit vi inte pratar så mycket om i Lund.

Även samhällsmässigt är det stora skillnader mellan Sverige och England. I Newcastle är klyftorna mellan rika och fattiga betydligt mer synliga än i Sverige och det sociala skyddet inte alls så bra som hemma. Bara det faktum att du i England själv måste betala för att läsa på universitet gör att folk exkluderas från den akademiska världen. Ju mer jag lärde känna mina klasskompisar insåg jag att de flesta hade det väldigt gott ställt hemma med rika föräldrar som hade råd att betala för sina barns utbildningar. Det är först nu som jag inser hur bra vi har det i Sverige.

Berätta om dina bästa upplevelser.
Det absolut bästa var en dag under försommaren när det var så pass soligt och varmt att jag och ett par kompisar kunde ta tåget till stranden! Efter en vår med massor av regn och grått väder var det underbart att få åka till havet. Även om vattnet var iskallt och solen brände så var det absolut värt det. Sen uppmanar jag alla som besöker eller bosätter sig i Newcastle att prova på Spidercise. En jätterolig och tuff träningsform, som drivs av Paul (a.k.a Spider), en person med hjärtat på absolut rätt ställe. Det är nog den träningen och alla därifrån som jag saknar mest nu när jag är tillbaka igen.

Skulle du rekommendera andra att läsa utomlands?
Absolut! Jag tror att alla mår bra av att gå utanför sin ”comfort zone” lite grann. Det är väldigt nyttigt att flytta till ett nytt land, träffa nya människor, och uppleva något annat än Sverige. Man ska bara ta steget ut, sen löser sig resten själv på något vis. Det är väldigt spännande och lärorikt att upptäcka andra länder mer på djupet och man inser både vad Sverige saknar men också hur bra vi faktiskt har det här hemma. Jag tror att man behöver åka iväg för att verkligen se och uppskatta vilket fantastiskt land vi lever i!

 

Intervjun genomfördes hösten 2014

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen