Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

För dig med utländska betyg som vill studera

Har du frågor och funderingar kring studier och behöver hjälp med att orientera dig i det svenska utbildningssystemet? På den här sidan hittar du information om vad du med utländska betyg behöver känna till om du vill börja studera vid Lunds universitet.

Har du en utländsk avslutad gymnasieutbildning eller en påbörjad/avslutad akademisk utbildning? Funderar du på att studera vid universitetet? Om du svarar ja på dessa frågor kan nedanstående checklista vara användbar för dig.

Börja studera – checklista

1. Ansök om en bedömning av dina tidigare studier

Börja med att få dina utländska studier bedömda hos Universitets- och högskolerådet (UHR). UHR bedömer utländsk gymnasieutbildning, yrkesutbildning och akademisk utbildning. Bedömningen hjälper till vid planering av framtida studier.

Om du inte har fått uppehållstillstånd kan du ändå ansöka om bedömning.

Om bedömning av utländsk utbildning – uhr.se

2. Hitta rätt utbildningsnivå för dig

När du har fått dina tidigare studier bedömda bör du ta reda på vilken utbildningsnivå som är möjlig för dig att studera på.

Om du har en avslutad utländsk gymnasieutbildning kan det vara aktuellt för dig att studera på grundnivå, mot en kandidatexamen. 

Utbildning på grundnivå

Om du har oavslutade studier från ett universitet som du vill återuppta kan du kontakta studievägledarna på den institution du vill fortsätta studera vid.

Studievägledning för specifika program och kurser

Om du redan har en avslutad kandidatutbildning och är intresserad av att studera på avancerad nivå, mot en magister- eller masterexamen, hittar du information om utbildningar och förkunskapskrav på vår informationssida.

Utbildning på master- och magisternivå

3. Ta reda på kraven till utbildningen

För att bli antagen till en utbildning måste du uppfylla behörighetskraven. Kraven ser olika ut beroende på vilken utbildningsnivå du söker och vilket ämnesområde du vill studera inom.

Leta upp de utbildningar du vill söka och kontrollera vilka behörighetskraven är. Behörighetskraven finns på respektive utbildningssida i vårt sökverktyg.

Sök bland våra program och kurser

Du hittar mer information om vad som gäller för dig med utländsk gymnasieutbildning på Antagning.se.

Om du saknar rätt behörighet kan du kontakta Komvux i din hemkommun. Du kan också ansöka om behörighet genom reell kompetens.

Reell kompetens

Om du saknar de formella förkunskaperna kan universitetet bedöma om din samlade kompetens ger dig möjlighet att klara av den utbildning du söker. Läs mer om reell kompetens/erkännande av tidigare lärande på vår sida nedan.

Behörig genom reell kompetens

4. Läs in svenska och/eller engelska om du saknar behörighet sedan tidigare

Om du ska söka till svenska högskoleutbildningar måste du ha en avslutad utländsk gymnasieutbildning. Dessutom behöver du goda kunskaper i svenska och engelska.

Om du behöver vägledning

Om du behöver information och vägledning kan du kontakta studievägledningen vid universitetet. Du hittar mer information och kontaktuppgifter via sidorna nedan.

Kontaktinformation

Allmän studievägledning

För bokning av vägledningssamtal:
Boka ett vägledningssamtal med allmänna studievägledningen

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset, Plan 3
Sölvegatan 29 B, Lund

Karta på Google.se

Studie- och karriärvägledare:

Cecilia Johansson. Foto.

Cecilia Johansson
Telefon: 046-222 70 52

Astrid Johnsson. Foto.

Astrid Johnson
Telefon: 046-222 43 64

Anna Selfvén. Foto.

Anna Selfvén
Telefon: 046-222 77 89