För dig med utländska betyg som vill studera

Har du frågor och funderingar kring studier och behöver hjälp med att orientera dig i det svenska utbildningssystemet? Vi kan svara på dina frågor om det svenska utbildningssystemet och studier vid Lunds universitet.

Vägledning och information

Har du en utländsk avslutad gymnasieexamen eller en påbörjad/avslutad akademisk examen? Har du funderingar på att studera vid universitet?

Då har du möjlighet att boka ett samtal hos oss på allmänna studievägledningen. Skicka ett mejl för att boka tid till studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se. Ange alltid ditt telefonnummer och berätta kortfattat vilka frågor du har.

Finansiering

Du som har flytt till Sverige och vill studera kan ha rätt att få bidrag och låna pengar från CSN för dina studier. Det kallas för studiestöd. Du hittar mer information om bidrag och lån på Centrala studiestödsnämndens (CSN) webbplats.

Information om CSN för dig som är flykting – csn.se

Om du är nyanländ från Ukraina kan du också hitta mer information både hos CSN och hos Universitets- och högskolerådet (UHR).

Börja studera – checklista

1. Gör en bedömning av dina tidigare studier

Vi rekommenderar att du börjar med att få dina utländska studier bedömda hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Du kan ansöka om bedömning innan du har fått uppehållstillstånd.

Gör en bedömning av dina studier hos Universitets- och högskolerådet – uhr.se

2. Läs in svenska och/eller engelska om du saknar behörighet sedan tidigare

Om du ska söka till svenska högskoleutbildningar måste du ha en avslutad utländsk gymnasieutbildning. Dessutom behöver du goda kunskaper i svenska och engelska. Du hittar mer information om behörighetskraven på Antagning.se.

Information om behörighet – antagning.se

3. Kontrollera kraven till utbildningen

Leta upp de utbildningar du vill söka och kontrollera vilken behörighet som krävs.

Om du saknar någon gymnasiekurs för att uppnå särskild behörighet ska du kontakta Komvux i din hemkommun.

Du måste kunna visa upp styrkta, officiella och översatta dokument på dina tidigare studier.

Det här gäller beroende på din tidigare utbildning

Beroende på vilken utbildningsbakgrund du har, finns det olika möjligheter kring fortsatta studier.

På Antagning.se kan du läsa mer om vilka dokument som ska bifogas när du söker och vad som behöver översättas.

Information om vilka dokument som ska in på Antagning.se

Om du har oavslutade studier från universitet och behöver vägledning kan du kontakta studievägledarna hos allmänna studievägledningen.

Allmänna studievägledningen

Du kan också kontakta studievägledarna på aktuell institution.

Studievägledning för specifika program och kurser

Om du redan har en avslutat kandidatutbildning och är intresserad av att studera på avancerad nivå, till exempel en mastersutbildning, hittar du information om utbildningar och förkunskapskrav här:

Utbildning på master- och magisternivå

Vill du hellre bredda dig och läsa något nytt ämne hittar du alla våra utbildningar här:

Sök bland våra program och kurser

Mer information om hur du ansöker till ett mastersprogram

Allmän studievägledning

studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se