Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Erasmushandläggare och polisstuderande: Daniel Mårtensson

”En utbildning är alltid en utbildning”
Daniel Mårtensson tog sin Politices kandidatexamen, med statsvetenskap som huvudämne, 2006. Sedan dess har han arbetat som domstolssekreterare, med rättspsykiatri och vid Lunds universitet. Hösten 2012 bytte han spår: då började han läsa vid Polishögskolan i Växjö och trivs väldigt bra.

Vid sidan av polisstudierna arbetar Daniel Mårtensson extra som Erasmushandläggare vid Lunds universitet. Det har aldrig varit självklart för Daniel vad han ska studera, utan det viktigaste har för honom varit att studera och få en examen av något slag.

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Nej. Jag började läsa utan att veta vad jag skulle kunna bli. Jag visste inte heller riktigt vad jag ville läsa, utan började läsa fristående kurser i arkeologi och historia eftersom det var ämnen som intresserade mig. Några av mina kompisar gick Pol.kand.-programmet och jag insåg att det programmets kurser skulle passa mig bra att följa.

Ändrade du dig under utbildningens gång?
Nej, jag ändrade mig aldrig, statsvetenskap är väldigt intressant! Under studieåren gjorde jag ett antal avbrott för att bredda och utveckla mig själv. En termin valde jag att läsa i Melbourne i Australien och jag hade även en praktikperiod i Namibia. Både praktiken och utlandsterminen ordnade jag själv.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Ja, några av oss träffas ibland.

Har du haft nytta av dina kontakter från studietiden?
Ja, det har jag haft. Mitt första jobb vid Lunds universitet fick jag genom att en studievägledare kontaktade en del av oss som läste statsvetenskap. Studievägledaren meddelade att antagningsavdelningen vid universitetet sökte just statsvetenskapsstudenter. Jag sökte tjänsten och fick den.

Vad har du jobbat med under åren efter din examen?
Det var svårt att få jobb till en början. Direkt efter jag tagit ut min examen arbetade jag inom rättspsykiatrin i Malmö och därefter tre månader som granskare på antagningsavdelningen vid Lunds universitet. Efter de tre månaderna fick jag jobb som domstolssekreterare vid tingsrätten och stannade där ett år. Jag ville gärna tillbaka till universitetet igen och lyckades få en tjänst på examensavdelningen. Efter ett år där fick jag en ny tjänst som studieinformatör och nu arbetar jag som Erasmushandläggare.

Vad gör du i dag på jobbet?
Som sagt, jag arbetar som Erasmushandläggare vid Lunds universitet. Jag handlägger praktikansökningar och hjälper studenter att komma ut på Erasmuspraktik.

I somras frågade jag mig själv var jag skulle vara om 10 år, förutsatt att jag stannade vid universitetet. Det är kul nu, men jag tror inte att jag tycker det om 10 år. Det blev en tankeställare som fick mig att söka till Polishögskolan. Inom Polisen finns det många vägar att gå. Det känns roligt att få hjälpa människor, arbetet är både praktiskt och teoretiskt och dessutom en pulshöjare.

Har du haft nytta av din utbildning?
Statsvetenskapen har jag absolut haft nytta av. Att kritiskt granska saker, att kunna skriva texter och att ha en bra koll på omvärlden är tre saker som min utbildning har gett mig. En utbildning är alltid en utbildning – oavsett vad du har pluggat.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Personalen och att det är roligt att arbeta med studenter.

Vad gör du om 5 år?
Jag arbetar som polis i Malmö, i yttre tjänst.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Ja, jag hade valt samma. Men jag skulle likväl ha kunnat börja studera biologi, psykologi eller pedagogik. Det har aldrig varit självklart för mig exakt vad jag ska studera, utan det viktigaste har varit att studera överhuvudtaget och få en examen av något slag.

Har du något tips för nyexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Kontakter är otroligt viktigt att ha. Försök exempelvis skaffa dig ett extrajobb vid universitetet under din studietid.
  • Det är också väldigt viktigt att ha ett bra CV och ett bra personligt brev. Det gäller att ha något som sticker ut, som gör en speciell. Har du exempelvis gjort praktik på Grönland för att rädda isbjörnarna sticker du ut och blir intressant, även om det inte är relevant för det jobb du söker.
  • Det är också bra att mot slutet av utbildningen försöka få sommarjobb som på något sätt är relaterat till det du studerar.
  • För övrigt tycker jag att det är så otroligt fixerat vid VAD man har läst (här i Sverige), när det istället borde vara viktigt ATT man har läst NÅGOT.

Intervjun genomfördes mars 2013.

Namn: Daniel Mårtensson

Kommer från: Trelleborg

Bor: Malmö

Gör idag: Arbetar som Erasmushandläggare 25% vid Lunds universitet och studerar vid Polishögskolan i Växjö.

Utbildning: Politices kandidatexamen med statsvetenskap som huvudämne. Läste fristående kurser.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen