Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Uppfinnaren av Bluetooth - Sven Mattisson

"Jag tycker om att arbeta med studenter"
Att Bluetooth är en innovation som revolutionerat mobil teknik känner nog de flesta till. Däremot är det kanske inte lika välkänt att den uppfanns 1995 av en lundaprofessor vid namn Sven Mattisson.

Teknik har alltid varit en del av Sven Mattissons liv. Hans morfar, som var en självlärd ingenjör, startade ett företag inom högtryckspumpsindustrin och honom såg Sven upp till. Sven säger själv att han har haft en passion för teknik så länge han kan minnas.

En blivande uppfinnare

Efter gymnasiet började Sven studera på Lunds Tekniska Högskola (LTH) vid Lunds universitet. På LTH kände han sig hemma och kunde umgås med likasinnade. 1975 började han studera elektroteknik.

– Jag var som de flesta andra studenter. Jag njöt av studentlivet och den akademiska kulturen och hade riktig tur när jag fick ett sommarjobb på PLM (ett företag inom förpackningsindustrin). På PLM hade de ett elektroniklaboratorium där jag lärde mig så pass mycket att jag kunde tenta av kurser som jag inte ens deltagit på.

Sven tog sin civilingenjörsexamen i elektroteknik 1979. Därefter började han som doktorand och tog en licentiat i tillämpad elektronik 1983. Tre år senare avlade han en doktorsexamen.

Får kontakt med Jaap Haartsen

Efter examen stannade han kvar vid universitetet och undervisade på heltid tills det att telekombolaget Ericsson tog kontakt med honom och visade ett intresse för hans arbete. Ganska snart efter det att Sven börjat på Ericsson blev han presenterad för en holländsk kollega, Jaap Haartsen. Tillsammans började de arbeta för att hitta en lösning för en trådlös multikommunikatörsenhet.

– Det tog tid förstås. Vi kom inte bara in på kontoret en dag och uppfann Bluetooth. En lösning ledde till en annan och sedan en annan och så vidare. Teknik handlar verkligen om problemlösning och lagarbete. Jag älskar att sätta tänderna i ett riktigt svårt problem.

Sven blir årets innovatör på Ericsson

Våren 1997 var arbetet i full gång och Ericsson beslöt att gå samman med Intel för att lägga ut Bluetoothtekniken till marknadens förfogande. Framgången var ett faktum och uppfinningen gav Sven Mattisson många utmärkelser, bland annat blev han Årets innovatör på Ericsson 1999.

– Naturligtvis är jag stolt över mina prestationer, men jag har aldrig riktigt vant mig vid att se människor använda min teknik. Jag känner mig ödmjuk och väldigt tacksam över att jag har haft så bra förutsättningar att utföra mitt arbete.

Arbetet och livet fortsätter

Sven arbetar fortfarande 20 procent på universitetet, resten av tiden arbetar han på Ericsson som senior expert inom analog systemdesign.

– Jag tycker om att undervisa och arbeta med studenter. Lunds universitet har en dynamisk studiemiljö som eftersträvar att likna det verkliga arbetslivet. Universitetet har bra teknisk utrustning och högutbildade lärare. Dessutom har Lund ”Ideon Science Park” vilket ju verkligen är en av de hetaste platserna för utveckling av mobil kommunikation.

Intervjun genomfördes i januari 2013

Namn: Sven Mattisson

Kommer från: Riseberga i Malmö

Bor: Bjärred

Jobbar som:

  • Senior expert i analog systemkonstruktion
  • Adjungerad professor i elektro- och informationsteknik vid Lunds universitet

Utbildning:

  • Civilingenjörsexamen, elektroteknik
  • Teknisk licentiatexamen, tillämpad elektronik med inriktning mot radar
  • Teknisk doktorsexamen, tillämpad elektronik med inriktning mot konstruktion av integrerade kretsar

Fakta: Bluetooth

  • 906 miljoner sålda mobiltelefoner under 2010, varav i stort sett alla var försedda med Bluetooth.
  • 171 miljoner bärbara datorer såldes 2010, varav 77 % var försedda med Bluetooth.
  • Mer än häften av de 50 miljoner spelkonsoler som såldes innehöll Bluetooth.
  • 40 miljoner Bluetooth-aktiverade hälso- och medicintekniska produkter såldes.
  • En tredjedel av alla nya fordon som tillverkades 2011 hade Bluetooth-teknik.

Statistik från 2010.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen